5 resultaten


ID: 39061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nieuwermolen

Bruggeveldstraat 28-32 (Dilbeek)
Domein rond een L-vormig waterkasteel, gebouwd als 'huis van plaisantie' rond 1600 bij een watermolen met een historisch tuinperceel van 2 hectare. Het kasteel met koetshuis werd herbouwd rond 1750 en renaissancistisch gerestaureerd in 1928-1932 onder leiding van architect Paul Saintenoy. Toen werd ook de tuin historiserend heraangelegd overeenkomstig een 18de-eeuwse figuratieve kaart; monumentale onderaardse kelder met graatgewelf uit 1836 in het sterrenbos. De huidige molen dateert uit de 19de eeuw.


ID: 130877 | Landschappelijk element

Canadapopulier in park Sint-Adriaansabdij

Abdijstraat zonder nummer (Geraardsbergen)
De Canadapopulier groeit als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen.


ID: 307446 | Landschappelijk element

collectie parkbomen bij landhuis Pierco

Piercostraat 14 (Landen)
Collectie parkbomen bij landhuis Pierco in het resterende parkdeel van het landhuis Pierco


ID: 134207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Pierco met park

Piercostraat 14-15 (Landen)
Omstreeks 1837 door burgemeester en huisdokter Pierre-Joseph Giroul gebouwd landhuis, historiserend verbouwd in de jaren 1920 door provincieraadslid en burgemeester Jean Pierco onder leiding van de Brusselse architect Closset. Het ereplein voor het landhuis wordt geflankeerd door een schuur en koetshuis, en aan de straatzijde afgebakend door een lage muur. Het gebouw bevindt zich in een restant van een landschappelijk park.


ID: 130493 | Landschappelijk element

Driestammige zomereik

Battelsesteenweg zonder nummer, Koolstraat zonder nummer, Nattehofstraat zonder nummer (Mechelen)
Op een verlaten industrieterrein, omgeven door aaneengebouwde huizenrijen staat een driestammige zomereik met een stamomtrek van 426 cm. De omtrekken van de individuele stammen, gemeten op een hoogte van 150 cm boven het maaiveld, bedragen respectievelijk: 221, 183 en 181 cm. De meetresultaten dateren van 2007. Het is hier niet duidelijk of de meerstammigheid het resultaat is van een zwaar uitgegroeide hakhoutstoof of van een op struik gezette boom. Mogelijk kan het ook nog een opgaande bundelboom zijn. Het gebeurt al eens dat er drie boompjes op dichte afstand worden geplant of dicht bij elkaar uit zaad ontkiemen. Indien hierover meer duidelijkheid gewenst is dan kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.