1415 resultaten


ID: 85035 | Bouwkundig element

Bunker

Oosterzelesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Bunker, onderdeel van verdedigingslinie Bruggenhoofd Gent. Deze bunkerlinie werd vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. Het is een voorliniebunker, de laatste tussen de Betsberg te Oosterzele en de spoorlijn Brussel-Oostende.


ID: 85055 | Bouwkundig element

Bunker

Slagveld zonder nummer (Wetteren)
Bunker, onderdeel van bunkergordel Bruggenhoofd Gent aangelegd door het Belgische leger vanaf 1933 ter verdediging van Gent; de militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer. Commandobunker in de Steunlinie tussen de spoorlijn Brussel-Oostende en de steenweg van Aalst naar Gent.


ID: 85076 | Bouwkundig element

Bunker

Steenbergstraat zonder nummer (Wetteren)
Voorliniebunker, gelegen achter de begraafplaats, palend aan het lijkenhuisje, onderdeel van de bunkergordel Bruggenhoofd Gent vanaf 1933. Bunker met twee kamers en een sas, voorzien voor de plaatsing van verschillende types mitrailleurs, aanvankelijk gecamoufleerd als dodenhuisje met pannen zadeldak en ijzeren topkruis.


ID: 85133 | Bouwkundig element

Bunker

Windmolenweg zonder nummer (Wetteren)
Voorliniebunker tussen de steenweg Aalst-Gent en de Schelde, gelegen in het industrieterrein Neerhonderd en onderdeel van de bunkergordel Bruggenhoofd Gent die vanaf 1933 aangelegd werd door het Belgische leger ter verdediging van Gent.


ID: 73741 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Koningstraat zonder nummer (Wevelgem)
Koningstraat z.nr. In de weilanden ten westen van de straat Duitse bunker gebouwd in 1941, te midden van het nepvliegveld dat gelegen was tussen de huidige H. Debrabanderestraat en de Brouwerijstraat. De bunker was voorzien van een luchtdoelbatterij (FLAK-Flugzeug Abwehr Kanone). Bunker op vierkante plattegrond opgetrokken in gewapend beton met zes schietgaten. De gaten zijn nooit voorzien


ID: 217122 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Moorsele

Ledegemstraat zonder nummer (Wevelgem)
Duitse bunker opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze bunker werd luchtafweer geplaatst, zogenaamde 'Flak' of 'Flugzeug-Abwehr-Kanone'.


ID: 217123 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Moorsele

Ledegemstraat zonder nummer (Wevelgem)
Duitse bunker opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze bunker werd luchtafweer geplaatst, zogenaamde 'Flak' of 'Flugzeug-Abwehr-Kanone'.


ID: 71113 | Bouwkundig element

Controletoren van de regionale luchthaven Kortrijk-Wevelgem

Luchthavenstraat 1/1 (Wevelgem)
Luchthavenstraat nr. 1/2. Controletoren van de regionale luchthaven Kortrijk-Wevelgem, tevens vestingplaats van het educatief luchtvaartcentrum "Flanders Aviation Society". Voorheen hospitaalbunker voor de ter plekke gestationeerde Luftwaffemanschappen, opgetrokken in de Tweede Wereldoorlog. Vliegveld aangelegd in 1916 door het Duitse leger. Oorspronkelijk 29 ha. groot, uitgebreid tot 6


ID: 1730 | Bouwkundig element

Fort van Breendonk

Brandstraat 57 (Willebroek)
Betonnen pantserfort uit de periode 1906-1914 als onderdeel van de vesting Antwerpen, een militair bolwerk en centrale schakel in de verdediging van België. Het fort van Breendonk ontleent zijn betekenis vooral aan zijn rol als nazi-gevangenis en doorvoerkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1944). Nu dient het als herinneringsplek en museum.


ID: 305280 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurspost

Brandstraat zonder nummer (Willebroek)
Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'.