Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1664 resultaten


ID: 301113 | Landschappelijk geheel

Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van deze ankerplaats vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.


ID: 306465 | Archeologisch geheel

Eerste Wereldoorlog-slagveld van Bellewaarde Ridge

Zillebeke (Ieper)
De hoogte van Bellewaerde (Bellewaarde Ridge) is een westelijke uitloper van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, die van Wijtschate over Zillebeke in Esen verdwijnt in de kustvlakte. Eenmaal de bewegingsoorlog tot stilstand kwam en de troepen zich ingroeven, speelden dergelijke, strategisch goed gelegen locaties tijdens de Eerste Wereldoorlog een kapitale rol.


ID: 213526 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Abdijmolenstraat (Ieper)
Eén van oorspronkelijk twee halfondergrondse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30645 | Bouwkundig element

Hoeve Buurloofhof

Adriaansensweg 31 (Ieper)
Grote hoeve met losse bestanddelen: de lage, bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldak zijn gegroepeerd rondom een deels gebetonneerd, deels met gras begroeid erf met grote vaalt. Vermoedelijk 18de-eeuwse nederzetting, uitgebreid eind 19de eeuw. Rest van omwalling; cichorei-ast, uit jaren 1920, binnen de voormalige wal. 18de-eeuws poortgebouw van rode baksteen met gebruik van gele baksteen voor vlechtingen en aflijning van de rondbogige doorgang.


ID: 308415 | Bouwkundig element

Britse militaire post Machine Gun Farm

Adriaansensweg 31 (Ieper)
Betonnen militaire constructie in de schuur van een hoeve, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Britse eenheden.


ID: 213527 | Bouwkundig element

Britse betonnen post Witte Poort Farm

Begijnenbosstraat (Ieper)
Britse bunker uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken achter de boerderij 't Hof Wittepoorte. Deze hoeve was tijdens de Eerste Wereldoorlog ook gekend als Witte Poort Farm.


ID: 213544 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post 3 Sanctuary Wood

Beukenhorstweg (Ieper)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie ligt in een krater in 'Sanctuary Wood', zoals het huidige Hogebos genoemd werd op Britse militaire stafkaarten.


ID: 213617 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post 4 Sanctuary Wood

Beukenhorstweg (Ieper)
Restanten van een betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie ligt in het 'Sanctuary Wood', zoals het huidige Hogebos genoemd werd op Britse militaire stafkaarten.


ID: 213630 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post 2 Sanctuary Wood

Beukenhorstweg (Ieper)
Halfondergrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie ligt in 'Sanctuary Wood', zoals het huidige Hogebos genoemd werd op Britse militaire stafkaarten.


ID: 308468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogslandschap Sanctuary Wood

Beukenhorstweg (Ieper)
In het huidige Hogebos, het vroegere Sanctuary Wood, zijn nog diverse kraters, (restanten van) betonnen militaire posten en spoorweginfrastructuur aanwezig, allen afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog.