Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

299 resultaten


ID: 59046 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid. Het omringende kerkhof met nog deels aanwezige oude taxushaag, de 19de-eeuwse calvariekapel en de oude graftekens, vormt een historische eenheid met de kerk.


ID: 9578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus-vinding

Gentsestraat (Sint-Lievens-Houtem)
Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny, in omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur.


ID: 51042 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats van Staden

de Carninstraat (Staden)
Gemeentelijke begraafplaats van Staden, in gebruik sinds 1908. Enkele interessante grafmonumenten uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 51133 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Dorpsstraat 47 (Staden)
Georiënteerd bedehuis met omringend ommuurd kerkhof. Bedevaartkerk Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke. Circa 1740 werd een nieuwe classicistische pseudo-basilicale kerk gebouwd, met integratie als westtoren van de vierkante (vroeg)gotische kruisingstoren. De kerk werd vergroot circa 1850 en na totale vernieling in de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in 1920-1923, naar ontwerp van bouwmeester A. Dugardyn (Brugge), aansluitend bij de regionale baksteengotiek.


ID: 51143 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Ommegang Noord (Staden)
Calvariekapel of Heilige Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, links en rechts geflankeerd door gewitte beelden van respectievelijk Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie.


ID: 127087 | Bouwkundig element

Begraafplaats Temse

Gasthuisstraat (Temse)
De begraafplaats van Temse opgericht in 1811 met een groot aantal 19de- en 20ste-eeuwse monumentale graven.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 87130 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Keizerstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde. Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten. Verder een strooiweide met columbarium, kinderbegraafplaats, calvarie en drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn. Centraal een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 37424 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel, 1872

Blaarstraat (Tongeren)
Rechthoekige kapel van één travee en halfronde koorsluiting, gebouwd in 1872, gelegen op een splitsing van de weg en omgeven door linden.


ID: 87297 | Bouwkundig element

Oude begraafplaats

Bruggestraat (Torhout)
Oude begraafplaats. In 1834 worden de graven van het zogenaamde "oud kerkhof" rond de Sint-Pietersbandenkerk overgebracht naar deze begraafplaats. In 1883 belangrijke vergroting. Sinds 1971 wordt de begraafplaats aan de Warandestraat gebruikt.