Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

899 resultaten


ID: 71626 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Bankstraat 48 (Wevelgem)
Art-decoburgerwoning opgetrokken in 1923 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem) in opdracht van koster A. Vuylsteke. Bakstenen lijstgevel gekenmerkt door het contrasterend gebruik van de witbepleisterde puntgevel, fries, getande lateien en vensterstijlen.


ID: 71019 | Bouwkundig element

Reynsakkershoeve

Kruisstraat 138 (Wevelgem)
Eeuwenoude hoeve met bewaarde motestructuur, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1841), afgebeeld als volledig omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Thans sterk verbouwde hoeve met 19de-eeuws uitzicht. In 1830 werd de hoeve uitgebaat door P. Van Den Berghe, burgemeester van Wevelgem. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een geasfalteerd erf.


ID: 71182 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed Indoye

Menenstraat 507 (Wevelgem)
Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen: poortgebouw, boerenhuis, schuur en stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind.


ID: 71755 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1932

Nekkerplas 20 (Wevelgem)
Traditionele burgerwoning van 1932, zie portaal, gebouwd naar ontwerp van aannemer J. Vanhoutte. Dubbelhuis met parement van gele baksteen verlevendigd door witte muurbanden en geprofileerde omlijstingen.


ID: 71773 | Bouwkundig element

Theatercentrum

Poststraat 15 (Wevelgem)
Dieper in gelegen langgestrekte bakstenen vleugel van circa 1900 met vernieuwde voorgevel uit de jaren 1930. Hoger opgetrokken breed middenrisaliet. Portaal met afgeronde hoeken met erboven halfronde erker. Links boven de deur Heilig Hartbeeld. Zijgevel geritmeerd door lisenen verbonden door fries. Rondbogige muuropeningen; enkele blind.


ID: 71484 | Bouwkundig element

Historische hoeve, woonhuis en hondenhok

Wagenbrugstraat 126 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en hondenhok. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het landboek van Moorsele (1724) en afgebeeld op de bijhorende kaart. De hoeve wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


ID: 89467 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Lindestraat (Wielsbeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle, opgetrokken in 1965, naar ontwerp van architect Romain Decambray uit Wielsbeke, op initiatief van onderpastoor Godfried Vansteenkiste en de nieuw opgerichte broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.


ID: 89487 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Bossuyt

Ooigemstraat 15 (Wielsbeke)
Voormalige vlasfabriek Bossuyt, bestaande uit een nieuwer woonhuis uit 1941 en vlasverwerkingsgebouwen uit het interbellum.


ID: 89508 | Bouwkundig element

Portiers- of conciërgewoning van het kasteel Ten Broucke

Rijksweg 234 (Wielsbeke)
Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen. Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen.