Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 38102 | Bouwkundig element

Graanstokerij Filliers

Leernsesteenweg 5 (Deinze)
Gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak met laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter rijpingsmagazijn en hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine.


ID: 38121 | Bouwkundig element

Goed te Reables

Ooidonkdreef 5 (Deinze)
Volledig omhaagde hoeve met losse bestanddelen, met afzonderlijke lindedreef. Deels beboomd en met gras begroeid erf met imposante toegang met gewitte bakstenen pijlers met bolbekroning en ijzeren hek. Woonhuis van acht traveeën, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Hoger bakstenen gebouw gebouwd in 1856 door baron du Bois als jeneverstokerij van het kasteel. Schuur en stallen op gepikte plint, onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Bakstenen wagenhuis en bakhuis, uit de 19de eeuw.


ID: 35508 | Bouwkundig element

Donkhoeve

Petendonkstraat 2D (Deinze)
Vroeger maalderij en stokerij. Woonhuis met oude kern aangepast in de 19de eeuw; acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 35577 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Spoelstraat 1, 1A (Deinze)
In 1898 aanvraag tot bouw van een woonhuis met aanpalende stokerij en stoomketel. In 1903 omgevormd tot bierbrouwerij en als dusdanig in gebruik tot de jaren 1920. Bakstenen tweegezinswoning van samen vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; gelegen in straatbocht met klein voortuintje afgesloten met twee lage ijzeren hekjes.


ID: 38041 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Tolpoortstraat 85 (Deinze)
19de-eeuws burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bepleisterd en geschilderd parement met imitatievoegen onder de geprofileerde puilijst.


ID: 38221 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Reybrouck

Tussenweg (Deinze)
Gelegen ten zuiden van de Springdries tussen de Oudenaardsesteenweg en Gaversesteenweg. Zetel van de heerlijkheid te Reybrouck reeds vermeld begin 15de eeuw. Voorheen dubbele vierkante omgrachting met twee hoeven met losstaande bestanddelen.


ID: 38142 | Bouwkundig element

Hoeve Varingshof

Varingstraat 6 (Deinze)
Grote achterin gelegen hoeve, vroeger met landbouwstokerij, met woonhuis mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en dienstgebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf toegankelijk via een 18de-eeuws poortgebouw en lange populierendreef; errond omhaagde weiden. Links, bij het begin van de dreef, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond uit 1874.


ID: 35723 | Bouwkundig element

Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve

Houtstraat 29-31 (Destelbergen)
Vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw van vier traveeën onder zadeldak met smalle rondboogdeur en een korfboogpoort met aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen. Van de hoeve resteert nog de boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 35941 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenakkerstraat 25 (Destelbergen)
Vroeger een geheel vormend met nummer 27, samen omringd door een enkelvoudige rechthoekige omgrachting en afhangend van het Goed ten Durpe. Waarschijnlijk site van de in het vierde kwart van de 18de eeuw bij het goed horende stokerij. Heden een hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder overstekend zadeldak.


ID: 21498 | Bouwkundig element

Gebouwen, resten brouwerij-mouterij, stokerij Jagenau

Dorpsstraat 24-26 (Diepenbeek)
In de achterbouw bevinden zich de resten van de vroegere brouwerij-mouterij uit 1890 en nadien eveneens gedurende enige tijd stokerij Jagenau. Voornamelijk bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken.