Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 39006 | Bouwkundig element

Brouwerij-mouterij De Troch

Jan De Trochstraat 1-3, 4, Kreupelstraat 2, Ninoofsesteenweg 775-777 (Dilbeek)
Ten noorden van de Ninoofsesteenweg, aan de Jan De Trochstraat en de Kreupelstraat ligt de 19de-eeuwse brouwerij De Troch met mouterij en mouttoren, twee woonhuizen en een biermagazijn uit 1874.


ID: 71560 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Köstersgoed

Reselt 1 (Dilsen-Stokkem)
Belangrijk, gesloten complex. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. De gebouwen hebben een oudere kern, mogelijk uit de 18de eeuw. Het huidige uitzicht dateert echter uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 71623 | Bouwkundig element

Gruytershuis

Steenkuilstraat 66 (Dilsen-Stokkem)
Vóór de ingrijpende restauratie was dit huis in de zijgevel door middel van muurankers gedateerd 1747, en het toenmalige uitzicht dateerde uit die periode. Het is lange tijd jeneverstokerij geweest, tevens afspanning.


ID: 71613 | Bouwkundig element

Burgerhuis, gedateerd 1656

Steenkuilstraat 7-9 (Dilsen-Stokkem)
Oorspronkelijk één burgerhuis van 1656. De ordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 51876 | Bouwkundig element

Jeneverhuis Van Hoorebeke

Van Hoorebekeplein 2-3 (Eeklo)
Resterend deel van de voormalige jeneverstokerij Van Hoorebeke, de enige Belgische jeneverstokerij op basis van jeneverbessen. Het bewaarde gebouw vormde als opslagplaats slechts een deel van het oorspronkelijke complex, en werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1893-1894 in opdracht van Edmond Van Hoorebeke.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 33971 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Akkerken 6 (Evergem)
Dorpswoning met voortuintje met gietijzeren afsluiting. In 1843 oprichting van een graanstokerij, uitgebreid en voorzien van nieuwe woning met winkel in 1853, zie gevelsteentje naast deur in achtergevel. Onderkelderd woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Links ernaast, dienstgebouwtje van de stokerij van drie traveeën. Op achterliggend erf, schuur met oude kern en nog deels bewaard stokerijgebouw met rechthoekige schoorsteen.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 36109 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Blokstraat 44 (Gavere)
Voormalig uithof en proosdij van de Sint-Cornelius- en Cyprianusabdij van Ninove. De norbertijnenabdij van Ninove, gesticht in 1137, richtte hier een exploitatiecentrum op; heden gesloten hoeve met gebouwen op vierkante plattegrond met woonhuis, schuur met poortgebouw en lagere stallen ten oosten en ten westen van het verharde binnenerf. Ten zuiden aangebouwde stokerijgebouwen. Aan de overzijde van de weg, bakstenen stallen met twee parallelle vleugels en schuin aangebouwde vleugel van circa 1910. Woonhuis van zes traveeën en heden twee bouwlagen, in kern nog opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 36088 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hundelgemsesteenweg 1 (Gavere)
Volledig gesloten hoevecomplex, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, op de grens met Munte. Gebouwencomplex op vierkante plattegrond met woonhuis ten zuiden, stallen met schuur ten oosten en ten westen en poortgebouw en stallen en doorrit ten noorden van het verharde binnenerf met centrale mestvaalt. Woonhuis van vier en twee traveeën met één bouwlaag en steil zadeldak met rechts zijaandak met muurvlechtingen en bekronend bolornament.