Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 77851 | Bouwkundig element

Groot Magdalenagoed

Stuivenbergstraat 1 (Brugge)
Omwalde, historische hoeve met bewaarde toegangsweg. Mogelijk al in de late middeleeuwen eigendom van de Brugse Magdalenaleprozerij. Na de Franse Revolutie kwam de hoeve in handen van het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.


ID: 135407 | Landschappelijk geheel

Ieperse vestingen en omgeving, bossen ten zuiden en heuvelrug Wijtschate-Mesen

Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.


ID: 88803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg.


ID: 16300 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bogaerde

Ten Bogaerdelaan 10, 12A (Koksijde)
Vermoedelijk ontstaan in het tweede kwart van de 12de eeuw, ten tijde van Robrecht van Brugge. Heden nog grotendeels omwalde hoeve, bereikbaar via verharde oprit en walbrug met toegangspoort. Ommuurd, grotendeels met gras begroeid, quasi rechthoekig erf met centrale drenkplaats, waarrond gebouwen: ten noorden, monumentale schuur; ten oosten, stallen en toegangspoort; ten zuiden, kerkgebouw en abtswoning; achterliggende boomgaard.


ID: 73724 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve

Woestenstraat 9 (Lo-Reninge)
De hoeve bestaat uit lage bakstenen bestanddelen met L-vormige opstelling rondom het deels verhard driehoekig erf met centrale mestvaalt. Geelbakstenen boerenhuis dat in kern zeker teruggaat tot de 18de eeuw; links aansluitend een kleine, smalle stalling aan. Ten oosten van het erf, één vrij lange stal- en schuurvleugel. In weide, geelbakstenen bakhuis van het tweeledige type onder zadeldak, opklimmend tot 1879. Links van de erftoegang, drinkpoel, en kapelletje van 1928 met buxus topiary.


ID: 32789 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Nieuwkerkestraat 19 (Mesen)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning en stalvleugel in L-vorm opgesteld ten noorden van een begrint erf met dwarsschuur ten zuidoosten en geasfalteerde oprit. Drenkput ten westen nabij de straat.


ID: 30910 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelestationsplein 26 (Poperinge)
Hoeve gelegen ten zuidoosten van de Vleterbeek en nog deels omzoomd met doornhaag. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een begraasd erf met toegangshek aan straatzijde; omlopende stoepen van kasseien en bakstenen rondom het boerenhuis en de stal; erachter, putvaalt met bakstenen wanden.


ID: 30915 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Winterbeek

Bethunestraat 1 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met bliksemafleiders, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf met grastuin in de plaats van de voormalige vaalt.


ID: 308973 | Landschappelijk element

Drenkpoel met 13 opgaande linden

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Drenkpoel met 13 opgaande linden bij dorpshoeve.