Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1231 resultaten


ID: 89143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Govaertskapel met devotieparkje

Beekstraat (Beernem)
Genezingskapel toegewijd aan Maria. Aansluitend bedevaarparkje, via een dreefje van knotbomen bereikbaar vanaf de Beekstraat. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951.


ID: 304630 | Landschappelijk element

Daeledreef

Beverhoutsveldstraat (Beernem)
Voorbij de laatste woning gaat de Beverhoutsveldstraat over in een half verharde smalle dreef. De Daeledreef is langs weerszijden beplant met jonge opgaande eiken en loopt tussen percelen akker- en weiland. Een aantal knotwilgenrijen herinnert nog aan de historische perceelsrandbeplanting van de weilanden. De kaarsrechte dreef komt uit op de Langedreef. De dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304633 | Landschappelijk element

Bootsdreef

Bootsdreef (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat in Boelare loopt een schuine dreef tussen de landbouwpercelen naar het noordwesten. De Bootsdreef is aangelegd met kasseien en boordstenen maar gaat na ongeveer een derde van de weg over in een half verharding met grind. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij geschrankte opgaande populieren. De kaarsrechte dreef biedt open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen en de overige dreven en komt uit bij de Hoofdsloot. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 88988 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lippensgoed

Bulscampveld 9 (Beernem)
Neogotisch kasteel uit het einde van de negentiende eeuw, ingeplant op een lichte verhevenheid in een park in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Edmond Galoppin met tuinbrug en tuinpaviljoen. Deels behoud en heraankleding van het neogotische interieur in functie van het bezoekerscentrum (sinds 2006). Het kasteel geeft onderdak aan een natuur- en milieu-educatief centrum en een toeristisch onthaalpunt voor het landschapspark Bulskampveld.


ID: 304612 | Landschappelijk element

Gevaertsdreef

Gevaertsdreef (Beernem)
De Gevaertsdreef leidt van de Kasteelhoek ter hoogte van het gehucht Veldhoek door het Beverhoutsveld en komt uit bij een wegkruis aan de Beekstraat. De half verharde dreef is aangelegd met grind maar gaat ongeveer halverwege over in een gekasseide weg. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij geschrankte opgaande populieren. Bij een aantal weilanden zijn langs de wegkant nog grote knotwilgen bewaard als relict van de historische perceelsrandbegroeiing. Van op de dreef zijn er open zichten op de landbouwgronden en overige dreven rondom. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304636 | Landschappelijk element

Groot Heetdreef

Groot Heetdreef (Beernem)
Van op de Lekkerdreef leidt een kaarsrechte dreef naar het noordwesten. De dreef kruist de Veldkapelstraat en komt uit bij een aftakking van de Hoofdsloot. Deze Groot-Heetdreef is een onverharde dreef die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren. De dreef wordt minder intensief gebruikt en is deels verruigd (overgroeid met gras). De dreef loopt parallel met de Nieuw-Heetdreef en de Bootsdreef maar is de enige van de drie dreven die doorloopt voorbij de Veldkapelweg. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304654 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Hof ter Praet

Hof ter Praet (Beernem)
Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid.


ID: 89021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Reigerlo met park

Hulstlo 2 (Beernem)
Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de Brugse bankier Felix Dujardin in de jaren 1846-1847. Volgens het kadaster gebouwd circa 1852. Sterk symmetrisch opgebouwd gebouw in sobere neogotische stijl. Hoofdgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol. Het park werd gelijktijdig of kort nadien aangelegd.


ID: 304608 | Landschappelijk element

Langedreef

Langedreef (Beernem)
De Langedreef is een van de belangrijkste noord-zuid-gerichte assen die het Beverhoutsveld doorsnijden. Deze kaarsrechte dreef heeft een aanzet met kasseien maar is grotendeels half verhard met een grindlaag. De dreef leidt tussen weilanden en akkers en geeft open zichten op de omgeving die gedomineerd wordt door uitgestrekte landbouwpercelen afgewisseld met enkele geïsoleerde boerderijen en meerdere bomenrijen. De Langedreef zelf is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren, met deels jonge inboeten. Voorbij het kruispunt met de Beekstraat wordt de dreef gekenmerkt door een jonge wegbeplanting van geschrankte opgaande eiken, aangeplant als Geboortebos in 2003. Het einde van de half verharde dreef is deels versterkt met kasseien en opnieuw langs weerszijden beplant met populier.


ID: 89402 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kooldreef

Lattenklieversstraat (Beernem)
Lange eikendreef met recht tracé vertrekkend van het zogenaamde "Pelderijn" naar het kasteel de Lanier. Vanouds de verbindingsweg tussen kasteel en dorp.