Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

120 resultaten


ID: 70771 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Ze is gelegen op een rechthoekig, omgracht en gedeeltelijk ommuurd perceel. Van de twee L-vormige vleugels bleef maar één bewaard. De huidige pastorie is wat betreft volume en ordonnantie volledig te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke gedeelte dateert uit de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 31736 | Bouwkundig element

Rode Hoeve

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Op de Ferrariskaart afgebeeld als een gesloten geheel, in de Atlas van de Buurtwegen als semi-gesloten. Heden gesloten hoeve; bakstenen complex rond een rechthoekig gekasseid erf met centrale mestvaalt.


ID: 31737 | Bouwkundig element

Biezenhof

Alfonsstraat 63 (Borgloon)
Gesloten hoeve, eertijds afhankelijk van de landcommanderij Alden Biesen. Eerste vermelding in 1309. Aan de winning was een laathof verbonden. Uit de pacht blijkt dat het één van de rijkere hoeven van de Orde was.


ID: 31968 | Bouwkundig element

Kruisherenklooster van Colen

Colenstraat 1, 1A (Borgloon)
Voormalig kruisherenklooster van Colen, heden abdij Mariënlof. Het klooster van Kolen wordt gesticht door Maria van Colen, dochter van Abraham van Colen en Oda Roefs.


ID: 31906 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Grootloonstraat 130 (Borgloon)
Belangrijke semi-gesloten hoeve met bestanddelen uit de 17de eeuw. Op de Ferrariskaart en in de Atlas van de Buurtwegen afgebeeld als een gesloten geheel.


ID: 31874 | Bouwkundig element

Kasteel van Gorsleeuw met kasteelhoeve

Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Het kasteel was de residentie van de heren van Gorsleeuw.


ID: 31964 | Bouwkundig element

Hoeve Martin

Jesserenstraat 83 (Borgloon)
De vierkantshoeve is een semi-gesloten hoevecomplex met een woonhuis en poortvleugel uit de eerste helft van de 18de eeuw, een 17de-eeuwse schuur en een stalvleugel die in de kern opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 31935 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoepertingen

Kasteelstraat 10 (Borgloon)
Waterkasteel gelegen tegenover de kerk. Waarschijnlijk gebouwd door Jan-Willem van Scharenberg in eerste kwart 17de eeuw, nadat hij in 1617 de heerlijkheid en het kasteel van Hoepertingen kocht van Ernest d'Arenbergh de La Marck.


ID: 31937 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langegrachtstraat 4-6 (Borgloon)
Het gaat hier waarschijnlijk om de oude, 17de-eeuwse kern van de hoeve, die nog slechts blijkt uit de hergebruikte, S-vormige muurankers in de poortvleugel.


ID: 35762 | Bouwkundig element

Kasteel Runenborg

D'Haenestraat 75 (Destelbergen)
Voormalige buitenplaats, ook wel zogenaamd "Kasteel Runenborg". Volgens de kaart van Ph. Vander Maelen in de eerste helft van de 19de eeuw een "maison de campagne" op een langwerpige, tweedelige omgrachte site (ten oosten van de vroegere Daenensbeek, heden de nieuwe Moerbeke) die in oorsprong waarschijnlijk verband houdt met de aanvankelijke hofstede "Ruynenburch".