76 resultaten


ID: 165 | Bouwkundig

Domein Kasteel van Overhamme

Overhammedreef 26 (Aalst)
Zogenaamd "Kasteel van Overhamme", resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Omringende tuin; gelegen in een recente villawijk.


ID: 34800 | Bouwkundig

Duiventoren

Bellemdorpweg 68 (Aalter)
Duiventoren ingeplant aan de straat, op het erf van een totaal vernieuwde hoeve. Met deels bewaarde omgrachting. Reeds gekend als "omwalde" hoeve in de 16de eeuw.


ID: 34574 | Bouwkundig

Kasteel Blekkervijver

Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteel Blekkervijver, thans noviciaat van de broeders van Liefde. Vroegere huisnaam verwijzend naar de omgeving, naar één van de vijvers van het vroegere Bulskampveld. Het oude domein Blekkervijver behoorde tot het jezuïetengoed in Aalter.


ID: 33390 | Bouwkundig

Drongengoed

Drongengoedweg 9, 10 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw. De typische structuur van de ontginning, met rechthoekige percelen gescheiden door dreven, bleef behouden.


ID: 34825 | Bouwkundig

Kasteel van Bellem

Mariahovelaan 2, 4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschapsstijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 34843 | Bouwkundig

Hoeve Spildoorn

Spildoorn 4 (Aalter)
Gebouwd als onderdeel van het "Groot Fort Sint-Filips", misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Dit fort maakte deel uit van de versterkingen op de zuidelijke oever van de Brugse Vaart, hier uitgegraven in de bedding van de vroegere Durme in de jaren 1613-1623.


ID: 304993 | Bouwkundig

Tuinpaviljoen met duiventoren

Anselmostraat 36 (Antwerpen)
Tuinpaviljoen met duiventoren in eclectische stijl, te dateren omstreeks 1900. Het paviljoen hoort bij een burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1896 opgetrokken in opdracht van de heer J. Devos.


ID: 81785 | Bouwkundig

Kasteeldomein van Vichte

Vichteplaats 46, 48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.


ID: 207448 | Bouwkundig

Hoeve Ter Burcht

Autvijverstraat 2 (Ardooie)
Neerhof van het voormalige kasteel van Autvyver, voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met duiventoren minstens opklimmend tot de 18de eeuw en cichorei-ast uit het interbellum.


ID: 11773 | Bouwkundig

Landhuis Tempelhof

Bisschopslaan 1 (Beerse)
Vrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak; iets lagere noordelijke uitbouw; zuidelijke vleugel van 1960 onder plat dak.