Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

95 resultaten


ID: 8596 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Elzen

Kastanjestraat 23-27 (Geraardsbergen)
Grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepikte plinten onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante binnenplaats met tuin. Vierkante duiventoren onder spits, uit de 19de eeuw en witgeschilderd bakstenen kapelletje onder lessenaarsdak.


ID: 8697 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ruisenbroek 4 (Geraardsbergen)
Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een rechthoekig gekasseide binnenplaats met mestvaalt en vierkante duiventoren.


ID: 75166 | Bouwkundig element

Landhuis met duiventoren

Ruwaal 18 (Grimbergen)
Achterin gelegen landhuis met duiventoren opgetrokken in 1900 in een eclectische stijl met neotraditionele inslag. Oorspronkelijk omgeven door een ruim omhaagd park dat grotendeels werd verkaveld.


ID: 47131 | Bouwkundig element

Herenhuis

Peerdsbosstraat 14 (Herentals)
Herenhuis met grote omringende tuin uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar verluidt naar ontwerp van F. Truyman.


ID: 9047 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met cichoreibranderij

Krommestraat 4 (Herzele)
Gesloten hoeve, genaamd Hof te Beveren, met cichoreibranderij; bakstenen gebouwen van diverse volumes gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaat. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straatkant, rechthoekige Heilige Moeder Annakapel onder lessenaarsdak.


ID: 43777 | Bouwkundig element

Villa Roman

Dorpsstraat 57 (Horebeke)
Villa in art-deco-getinte stijl volgens kadasterarchief gebouwd circa 1927 door weduwe van brouwer Aloïs Roman-Uyttersprot van de nabijgelegen brouwerij Roman in Mater. Voortuintje afgesloten door een laag hek aan gemetselde pijlertjes en ijzeren borstweringen tussen bakstenen pijlertjes en op muurtjes.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 44630 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aveschoot

Kasteeldreef 1-9 (Kaprijke)
Het kasteeldomein Aveschoot omvat naast het omgrachte kasteel van de gelijknamige vrije heerlijkheid ook enkele kenmerkende bijgebouwen, een duiventoren en een landbouwuitbating. De gebouwen worden omgeven door een park in landschappelijke stijl met enkele merkwaardige bomen.


ID: 44793 | Bouwkundig element

Burgerhuis en duiventoren

Voorstraat 25 (Kaprijke)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met aan de achtergevel verschillende aanbouwsels en een vrijstaande voormalige duiventoren, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 71883 | Bouwkundig element

Hoeve Janissenhof

Hofstraat 1 (Kinrooi)
Thans een ruime, semi-gesloten hoeve. Eigendom van de heren van Kessenich. Een Lenert Janissen wordt vermeld in de 17de eeuw.