Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

95 resultaten


ID: 70072 | Bouwkundig element

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.


ID: 34108 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Westlede met duiventoren

Smalle Heerweg 62 (Lochristi)
Grote hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van acht of tien traveeën, onder zadeldak. Vierkante duiventoren van drie meter en twee bouwlagen onder steil zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw. Erf met boomgaard omgeven door een geschoren haag.


ID: 40172 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Hasselt

Nieuwelaan 65 (Meise)
Kasteel Ter Hasselt is een neotraditioneel landhuis op L-vormige plattegrond waarvan de traditionele kern, voortgaande op de jaarankers, opklimt tot 1665. Het neotraditionele uitzicht is het resultaat van een historiserende restauratie en uitbreiding die kadastraal werd geregistreerd in 1908. Op het domein bleef er ook een classicistisch tuinpaviljoen van 1805 en een neotraditionele duiventoren bewaard, evenals een zwembad uit de jaren 1960. Het landhuis is ingeplant aan de zuidelijke rand van het domein.


ID: 134061 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Ter Hasselt

Nieuwelaan 65-67 (Meise)
Kasteel in neotraditionele stijl met een kern uit 1665, aan de rand van een park in landschappelijke stijl van circa 1,5 hectare; rond 1800 aanleg van een min of meer symmetrische 'jardin à l'anglaise', die in 1908 opging in een landschappelijk, gedeeltelijk bebost park van meer dan 3,5 hectare.


ID: 36400 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.


ID: 13608 | Bouwkundig element

Hoeve Domen

Hendrik Consciencelaan 107 (Mortsel)
Hoeve uit de 19de eeuw, bestaande uit woonstalhuis met merkwaardige vierkante duiventoren van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1854.


ID: 38629 | Bouwkundig element

Duiventoren

Steenweg Deinze 181 (Nazareth)
Midden op het erf van een voormalige hoeve bevindt zich een ronde duiventoren van witgekalkte bakstenen op gepikte plint, onder strooien kegeldak. Naar verluidt oorspronkelijk een mestput, hoger opgetrokken met afbraakmateriaal van de in 1860 afgebrande kerk van Nazareth.


ID: 9395 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vreckom 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve mooi ingeplant in een golvend, beboomd landschap. Dreef afgezoomd door canadapopulieren en kerselaars. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1739 in een gevelsteen boven de inrijpoort, opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten. Dienstgebouw ten noordoosten met centrale inrijpoort en duiventoren onder tentdak.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36817 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Marktplein 1 (Oosterzele)
Burgerhuis met bijbouwen aan de Pastoor De Vosstraat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak uit de 19de eeuw; in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot met aanpassing van de voorgevel. Zwarte, beraapte en horizontaliserende lijstgevel met witte puilijst en getande kroonlijst. Circa 1890 toegevoegde bak- en natuurstenen aanbouwsels met eclectische inslag en duiventoren.