Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

424 resultaten


ID: 16923 | Bouwkundig element

Hoeve Daringhof

Roesdammestraat 25 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde en omhaagde hoeve met losse, lage bestanddelen van witgekalkte baksteen onder pannen zadeldaken rondom begraasd erf licht aflopend naar rest van omwalling ten oosten; bakstenen stoepen.


ID: 70422 | Bouwkundig element

Monnikhof

Nowélei (Jean Baptiste) 37 (Vilvoorde)
Achterin gelegen L-vormig complex van 1753, toegankelijk via een poorttoren met ijzeren hek die uitgeeft op een gekasseide binnenplaats met woning, schuur en koetshuis.


ID: 37804 | Bouwkundig element

Hoeve Het Hoes

Remersdaal-Dorp 33 (Voeren)
Hoeve, met de gebouwen gegroepeerd rondom een ruim, rechthoekig, gekasseid erf, is bereikbaar via de noordoost-leugel, die van links naar rechts de inrijpoort, het woonhuis en een stal bevat.


ID: 88597 | Bouwkundig element

Hoeve

Ten Rijendreef 2 (Waasmunster)
Geïsoleerd liggende hoeve, teruggaand op het goed ten Riede en mogelijk op de oude hovenierswoning van de kasteelsite Ten Rijen. Erf met losse bebouwing aangegeven als campagne op de Ferrariskaart van 1771-1778, in de 19de eeuw met een gewijzigde aanleg in U-vorm; sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw verdwenen de meeste bijgebouwen.


ID: 34354 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Stevelinck met park

Dorp 38 (Wachtebeke)
Groot herenhuis met bijbehorend, voornamelijk achterliggend beboomd park. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak, gebouwd circa 1844 op de plaats van een kleinere woning. Monumentaal uitgewerkte voorgevel in neo-Lodewijk XVI-stijl. In de tuin, vierkant bakstenen duiventorentje onder zinken tentdak met windhaan.


ID: 208586 | Bouwkundig element

Hoeve  Munkenhof

Munkenhofdreef 2-6 (Waregem)
Goed "Munkenhof" of het Hof van de Sint-Pietersabdij van Desselgem, gelegen in een bocht van de Oude Leie-arm. De hoevenaam verwijst naar de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die er gedurende tien eeuwen wonen. De huidige gebouwenconfiguratie komt in de 17de eeuw tot stand, wanneer de hoeve wordt herbouwd in steen.


ID: 207576 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Te Nieuwenhove

Platanendreef 16, 16A (Waregem)
Neerhof van het voormalige kasteel van Nieuwenhove, daterend uit de 18de eeuw, weliswaar gelegen op een oudere site die het centrum vormde van de heerlijkheid Nieuwenhove.


ID: 32941 | Bouwkundig element

Hoeve De Speghel

Vosstraat 2 (Wervik)
Na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde historische hoeve waarvan de bouwtrant aansluit bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermestypes et constructions rurales en West-Flandre" (Brugge, 1918); voornamelijk markant is de duiventoren met hondenhok, middenin het erf. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 84974 | Bouwkundig element

Brouwerijsite Meganck

Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.