Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30 resultaten


ID: 52789 | Bouwkundig element

Studiecentrum voor Kernenergie en bijhorende woonwijk

Boeretang (Mol)
Complex ensemble uit de periode 1954-1964, gelegen op de Achterbosse heide, met uitgestrekte naaldbossen.


ID: 56629 | Bouwkundig element

Gebouwen voor chemische nijverheid

Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.


ID: 56849 | Bouwkundig element

Batterijen Halvemaan en Hundius

Vuurtorenweg (Oostende)
Twee voormalige militaire domeinen ten oosten van de havengeul: duingebieden met bunkers, bakstenen bouwwerken en loopgraven, onderdeel van de Atlantikwall, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 2225 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale en gendarmerie

G. Gezellelaan 87-89, 89A (Puurs-Sint-Amands)
Voormalige elektriciteitscentrale en gendarmerie, opgericht in het derde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 28736 | Bouwkundig element

Transformatorpost Intercom

Kapellestraat 110 (Ronse)
Transformatorpost opgericht in 1921 door de "Société de l'Electricité de l' Ouest de la Belgique". Bakstenen gebouwen aan de straat opgetrokken en heropgebouwd in verschillende bouwfasen, zie meerdere bouwplannen.


ID: 14921 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken N.V.

Aerschotstraat 114 (Sint-Niklaas)
Uitgestrekt complex als binnenblok tussen Aerschot-, Dal-, Hazewind- en Lange Halsbeekstraat en de spoorweg Antwerpen-Gent. Van de oorspronkelijke stoomsteenbakkerij rest enkel de schoorsteenvoet van de oostwest-gerichte, vernieuwde Hoffmannoven. Fabriek voor asbestcement, in 1921-23 gebouwd naar ontwerp van architect August D'Hooge, in Amsterdams geïnspireerde art-decogetinte baksteenarchitectuur.


ID: 70419 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Willemsstraat (Jan Frans) 200 (Vilvoorde)
Grootschalige inplanting van een industrieel complex, op het kadaster ingetekend in 1960, electriciteitscentrale met administratief gebouw, laboratorium en woningen voor het personeel ontworpen door Jean F. Petit.


ID: 89635 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale 150 KV station Sint-Baafs-Vijve

Rijksweg (Wielsbeke)
Rood bakstenen gebouw uit 1953, gebouwd aan straatzijde van de elektriciteitscentrale 150 KV station Sint-Baafs-Vijve die hier werd opgericht in 1924. Rode éénlaagse baksteenbouw onder zadeldak; horizontaliserend karakter onder meer door grote, brede ramen tussen doorlopende boven- en onderdorpel.


ID: 216237 | Bouwkundig element

Electriciteitscentrale

Steenokkerzeelstraat 58 (Zaventem)
Electriciteitscentrale opgericht in 1905, haaks op de straat ingeplant volume opgetrokken uit baksteen met parallelle lagere aanbouwsels links en rechts.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.