Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 82693 | Bouwkundig element

Brouwerswoning bij brouwerij Ten Ezele

Oude Zak 1 (Brugge)
Voormalige brouwerswoning bij achtergelegen brouwerij "Ten Ezele" of "De Sterre" (circa 1400-1935).


ID: 44605 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Bosteels

Hanenstraat 2, Kerkstraat 92-94 (Buggenhout)
De hoek van de Kerkstraat met de huidige Hanenstraat aan de rand van de dorpskom van Buggenhout wordt sinds het midden van de 19de eeuw gedomineerd door de brouwerijgebouwen van de familie Bosteels.


ID: 44599 | Bouwkundig element

Weiveldmolen

Weiveld 37 (Buggenhout)
Romp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1861. In 1914 werd een stoommachine geplaatst, nadien vervangen door gaspower waarvan de 16 meter hoge ronde bakstenen schoorsteen nog bewaard is.


ID: 86388 | Bouwkundig element

Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.


ID: 38205 | Bouwkundig element

Kinderrijtuigenfabriek Puls-Bovie

Georges Martensstraat 18 (Deinze)
Achter de rechter straatwand gelegen bedrijfsgebouwen van de voormalige kinderrijtuigenfabriek Puls-Bovie, opgericht in 1898.


ID: 38102 | Bouwkundig element

Graanstokerij Filliers

Leernsesteenweg 5 (Deinze)
Gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak met laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter rijpingsmagazijn en hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine.


ID: 75901 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

A. De Cockstraat 38 (Denderleeuw)
Gesloten hoeve, zogenaamd van 1844, met woning aan zuidkant en dienstgebouwen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.


ID: 8171 | Bouwkundig element

P.D. Corsetten-fabriek

A. Rodenbachstraat 25 (Denderleeuw)
Bakstenen constructie met nok loodrecht op de straat, geschikt aan weerszijden van een zware toegangspoort waarachter bedieningsweg; links krachtcentrale en rechts het productiegebouw.


ID: 48535 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ster

Grootzand 12 (Dendermonde)
Achterin gelegen bedrijfsgebouw met bijgebouw, toegankelijk via gedeeltelijk gekasseide oprit. Bakstenen gebouw met L-vormige plattegrond onder uitgelengd pannen zadeldak. Op gekasseid voorerf, hoge ronde bakstenen schoorsteen volledig overgroeid door klimop, bij de oprichting van de brouwerij circa 1897 gebouwd. Ten zuiden, voormalige paardenstal.