Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 216519 | Bouwkundig element

Stadsfontein

Markt zonder nummer (Bilzen)
Eind 19de-eeuwse stadspomp gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Markt gevormd door de nummers 33 en 35.


ID: 134288 | Landschappelijk element

Parkje, tuin en boomgaard van het Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
nterbellumtuin aangelegd in het ouder park bij het herenhuis van een historische, omwalde hoeve, met kern uit de 17de eeuw, waarvan de configuratie sedert de Ferrariskaart (1774-1775) nagenoeg ongewijzigd bleef. Bewaarde grachten.


ID: 74775 | Bouwkundig element

Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de   Canadezen

Canadaplein zonder nummer (Brugge)
Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen. "Eerste steen gelegd door de Heer G. Durein burgemeester 8-9-1947". Geplaatst in een speciaal daartoe aangelegd plantsoen met veelhoekig grondplan met in het midden een fontein. Een brede gebogen muur van bruinrode baksteen met geïntegreerde zitbank afgedekt met witte natuursteen.


ID: 82346 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groeninge 2 (Brugge)
Deels vrijstaand dubbelhuis, palend aan tuin van het Huis Arents, zie Dijver nummer 16. Breedhuis van vijf/zes travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) op L-vormige plattegrond; kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 85872 | Bouwkundig element

Dubbelvilla De dolfijnen

Shakespearelaan 14-16 (De Haan)
Grote villa in Anglo-Normandische stijl, thans tweegezinswoning, van de jaren 1930 gesigneerd architect "A. LAENEN" (Schaarbeek). Hoekgebouw duidelijk ontworpen in functie van het bouwterrein.


ID: 200932 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Burgemeester Potiaulaan zonder nummer (Dendermonde)
Het ontwerp is van de Gentse ingenieur Jules Tytgat. Het monument werd op 19 juli 1931 feestelijk onthuld. Oorlogsmonument in art-decostijl samengesteld uit een ellipsvormig gebogen arduinen bekken met daarachter aan de korte zijde een rechthoekig opstaand element.


ID: 134483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Jagersberg

Jagersberg 20 (Diest)
Villa uit 1910 omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 2,5 hectare; geslaagde heraanleg met watertuin en snoeivormen naar ontwerp van J. Wirtz, 1983-1984; rijke collectie zeldzame oude bomen en struiken, vooral soorten rododendron.


ID: 206968 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Steenpoel

Dreeflaan zonder nummer, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, zonder nummer, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg zonder nummer (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk kasteelpark aangelegd omstreeks 1870 ten noorden het dorpscentrum.


ID: 36181 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 200763 | Bouwkundig element

Fontein

Markt zonder nummer (Gavere)
Arduinen fontein, opgericht in 1780-81 naar ontwerp van Louis-Joseph Montoyer, waarbij het water van de Sint-Amandusbron vanuit de Sint-Amanduswijk in buizen naar het gemeenteplein geleid werd.