Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef , Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciƫrgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 300426 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Breivelde

Parkstraat 1 (Zottegem)
Het kasteeldomein van Breivelde werd op het einde van de 19de eeuw in laat landschappelijke stijl aangelegd op een glooiend terrein. Water speelt een belangrijke rol in het ontwerp van dit park: tien vijvers, een cascade en een fontein bepalen sterk het karakter. Sinds 1970 is de gemeente eigenaar van het domein.


ID: 45220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 32 (Zwalm)
Herenhuis van circa 1880 met omringende tuin, volledig afgesloten door bakstenen muur, achteraan vijver met imitatiegrotwerk voor fontein naar verluidt van 1916.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.