78 resultaten


ID: 307565 | Landschappelijk element

Perelaar

Midzelen 25 (Sint-Katelijne-Waver)
Aan de toegang tot de oude abdijhoeve ‘Midzelen’, waar nu het ‘Museum van de Mechelse groentestreek’ in is ondergebracht, staat een oude perelaar. Deze boom is wellicht nog een relict van de voormalige huisweideboomgaard.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
De voormalige hoeve, gelegen ten oosten achter de parochiekerk van Waterland-Oudeman, en aan de dijkweg, Watervlietsesteenweg, is sedert 1999 in gebruik voor vakantieverblijf. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 03.06.2005.


ID: 15378 | Bouwkundig element

Hoeve Bal

Edgard Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning met verankerde baksteengevel van zeven traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw.


ID: 130570 | Landschappelijk element

Moerbei

Edgard Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Tegenover een beschermde 17de-eeuwse hoeve staat een oude moerbeiboom. Met een stamomtrek van ruim meer dan drie meter is hij vermoedelijk een van de oudste moerbezies in België.


ID: 15420 | Bouwkundig element

Hoeve

Weimanstraat 44 (Sint-Niklaas)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit 1790. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 303506 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie

Sint-Martinusstraat 12 (Sint-Truiden)
Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.


ID: 86552 | Bouwkundig element

Huis De Brabandere

Bruggestraat 41 (Tielt)
Bruggestraat nr. 41/ Kapellestraat. "<italic>Huis De Brabandere</italic>", statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835 cf. jaartalsteen in achtergevel, geregistreerd in het kadaster in 1836. Grote ommuurde achterliggende tuin die zich uitstrekt tot aan de Kapellestraat en het Generaal Maczekplein, thans grotendeels stadseigendom en oc


ID: 87025 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin.


ID: 131896 | Landschappelijk element

Twee leiperen tegen gevel Huis Peters

Daal 5 (Voeren)
De twee leiperen staat tegen een zuidelijk georiënteerde gevel van het Huis Peters. Ze hebben een stamomtrek van 56 cm en 60 cm. De leibomen zijn kunstmatig gevormde fruitbomen, geplant met een welbepaalde functie voor fruitproductie. De geleide kunstsnoeivormen zijn beeldbepalende objecten.