Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

87 resultaten


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 131454 | Landschappelijk element

Mispel pastorietuin Schelderode

Gaversesteenweg 512 (Merelbeke)
Mooi ontwikkelde mispel in de pastorietuin. Het is een struik met vier stevige gesteltakken en met, aan de basis van de struik, een omtrek van ruim 190 cm.


ID: 132485 | Landschappelijk element

Hoge leipeer tegen zuidgevel

Hundelgemsesteenweg 1254 (Merelbeke)
Een ongeveer 6 m hoge leipeer tegen de zuidwaarts georiënteerde zijgevel van een woonhuis. Vier geleide zijtakken zijn V-vormig ingeplant, twee zijtakken zetten aan vanaf de basis van de boom.


ID: 87792 | Bouwkundig element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze–Lieve-Vrouw, waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum.


ID: 133086 | Landschappelijk element

Hoogstam perelaar in huisweide

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op het erf staat nog een oude perelaar. Het was gebruikelijk om op de huisweide een hoogstam weideboomgaard te voorzien.


ID: 75604 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Warandestraat 12 (Ravels)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit een woongedeelte, een stal en een loodrecht aansluitende tweebeukige langsschuur.


ID: 301001 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Mispels werden op een onderstam geënt van meidoorn. Dit is een oud gebruik waarbij men onder de kruin begrazing kan toelaten. Veelal werd een op stam gezette mispel in een meidoornhaag aangebracht, een fenomeen dat we nu nog zelden zien. Deze mispel staat echter niet in een haag, maar wel in een deel op het erf bij De tragische molen dat werd begraasd.


ID: 305214 | Landschappelijk element

Moerbei

Wezemaal (Rotselaar)
Deze moerbeiboom bevindt zich op de grens van een eiken-berkenbos en een boomgaard, wellicht is deze boom een relict van een vroegere boomgaard. Moerbeibomen staan bekend voor hun rode of zwarte eetbare vruchten die men vaak gebruikt in wijnen, gebak of andere recepten.


ID: 307565 | Landschappelijk element

Perelaar

Midzelen 25 (Sint-Katelijne-Waver)
Aan de toegang tot de oude abdijhoeve ‘Midzelen’, waar nu het ‘Museum van de Mechelse groentestreek’ in is ondergebracht, staat een oude perelaar. Deze boom is wellicht nog een relict van de voormalige huisweideboomgaard.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.