78 resultaten


ID: 130219 | Landschappelijk element

Oude kerspruim

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft een zéér oude kerspruim (ook myrobalaan of mirabolaan genoemd) met een knoestige stam. De omgeving van de boom is zéér drassig ten gevolge van een kwelmzone. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op dit erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130220 | Landschappelijk element

Opslag van cultuurpeer

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft hier massale opslag van cultuurpeer. Het relict werd aangeduid als houtkant omdat het een redelijke oppervlakte beslaat, doch deze is hier NIET gelieerd aan een perceelsgrens. De zone waar in deze beplanting zich voordoet is zéér drassig (kwelmzone). Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130221 | Landschappelijk element

Rij van opgaande zoete kers als perceelsrandbegroeiing

Bruul 27 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en haaks op de Bruul is er een bomenrij van opgaande zoete kers van 25 meter lang. Deze bomenrij als erfafsluiting is een niet alledaags voorkomend landschapselement. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130225 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette mispels in meidoornhaag

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De tuin bij het huis Gaverbosdreef 41 wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren meidoornhaag met daarin twee mispels die op een onderstam van meidoorn geënt zijn. Daar de enting op een hoogte van 180 cm is uitgevoerd steken de kruintjes van de mispels, met een doormeter van circa vijf meter, boven de scheerhaag uit. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door de mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met vruchten van de mispel aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.


ID: 130266 | Landschappelijk element

Op enen gezette gele kornoelje

Herpelstraat 27 (Zwalm)
De Gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje langs de Herpelstraat te Roborst, ten noorden van de dorpskern. De boom vormt een eenheid met het ganse omhaagde boerenerf (eind 19de - begin 20ste - eeuwse loonwerkerswoning), waarop hij indertijd is geplant voor de fruitproductie.


ID: 132651 | Landschappelijk element

Hoogstamweideboomgaard

Kerkstraat zonder nummer (Zwalm)
Aansluitend bij de hoeve aan de Kerkstraat bevindt er zich een hoogstamweideboomgaard. De boomgaard bestaat in hoofdzaak uit appelbomen. De hoogstamboomgaard is door zijn volledigheid nog een representatief voorbeeld die bovendien nog is voorzien van een weerhaag, ooit dienstig als veekering.


ID: 45336 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve met kapel

Molenberg 4 (Zwalm)
Semi-gesloten hoeve uit begin 20ste eeuw, aangepast en gerenoveerd, bijbehorende bakstenen kapel daterend van rond 1914.


ID: 130170 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte moerbei bij hoeve

Molenberg 4 (Zwalm)
De zwarte moerbei bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.