Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

87 resultaten


ID: 131856 | Landschappelijk element

Twee mispels als relict van een haag

Komberg (Voeren)
De twee mispels zijn heesters die voorkomen uit een relict van een veekeringshaag op de perceelsgrens van een weiland, palend aan het bos.


ID: 131818 | Landschappelijk element

Op stam gezette hazelaar bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De oude op stam gezette hazelaar staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De geknotte boom staan bij een bomenrij van es en fungeert als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje. De hazelaar werd gebruikt als fruitboom.


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


ID: 134154 | Landschappelijk element

Tuin van de pastorie van de Sint-Hubertuskerk

Tervuursesteenweg 623 (Zemst)
Heropgebouwde pastorie uit 1867 met ommuurde tuin van 26 are; sporen van vroegere indeling tussen nut- en siergedeelten.


ID: 300020 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van beuk en haagbeuk met fruitbomen

Biekorfstraat 18 (Zoersel)
Langs de Biekorfstraat nummers 16 en 18 is de straatzijde afgesloten met een afsluitingshaag van beuk en haagbeuk. In de haag komen een appelaar (Court pendu) en perelaar voor. Volgens de eigenares is de appelaar circa 100 jaar oud. De perelaar zou circa 50 jaar oud zijn. De locatie was al bewoond op het einde van de 18de eeuw en maakte toen deel uit van het gehucht Raffendonck. De weg, die de huidige Biekorfstraat is, verschijnt voor het eerst op de topografische kaart van Vandermaelen. Op de militaire topografische kaart van 1868 is het erf met moestuin al met een afsluitingshaag gescheiden van de weg.


ID: 33021 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Dragondersstraat 5 (Zonnebeke)
Landelijke arbeiderswoning uit het begin van de jaren 1920, teruggaand op het regionale boerenarbeidershuis zie onder meer indeling woning-stal en aanplantingen met moestuin, perelaar, twee notelaars en omzomende vlier-, taxus- en doornhaag.


ID: 133258 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei in huisweide

Boekelbaan 18 (Zwalm)
In de huisweide die ook als hoogstamboomgaard in gebruik is staat een mooi ontwikkelde moerbei. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 251 cm. De zwarte moerbei werd in 1906 geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken. Door het gewicht zijn er verschillende zware zijtakken ingescheurd en raken ze de grond. Oude moerbeibomen vertonen deze typische liggende groeivorm.


ID: 130313 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei op boerenerf

Bosseveld 2 (Zwalm)
Achter de tuinmuur en in de hoek van wat vroeger de moestuin is geweest staat een mooi ontwikkelde moerbei. Zwarte moerbei werd geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken.


ID: 130269 | Landschappelijk element

Twee  hakhoutstruiken van  hazelaar

Bruggenhoek 19 (Zwalm)
Twee oude hazelaars die periodiek als hakhout worden gekapt staan aansluitend bij de moestuin in het aanpalende weiland. De hakhoutstoven hebben omtrekken tot 670 cm. Niet alleen de lekkere hazelnoten werden geoogst maar ook de takken die er regelmatig werden afgehaald waren nuttig als brand-, constructie- en geriefhout, ook het loof werd in perioden van schaarste als loofvoedering gebruikt.


ID: 130219 | Landschappelijk element

Oude kerspruim

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft een zéér oude kerspruim (ook myrobalaan of mirabolaan genoemd) met een knoestige stam. De omgeving van de boom is zéér drassig ten gevolge van een kwelmzone. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op dit erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.