Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61 resultaten


ID: 30824 | Bouwkundig element

Ouderlingentehuis

Poperingseweg 288 (Ieper)
Ouderlingentehuis, gebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison van 1923 op de plaats van het voormalige kasteel van Wintershove en binnen de nog grotendeels behouden, met wilgen omzoomde kasteelwal. Van het oorspronkelijke tehuis resteert het hoofdgebouw met kapel en een deel van de rechtse dwarsvleugel.


ID: 73192 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhof

Venlosesteenweg 95 (Kinrooi)
Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1905 naar ontwerp van M. Christiaens (Tongeren) ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


ID: 43334 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.


ID: 302507 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De kerk is een fraai voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerd plattelandskerkje, met een 16de-eeuws gotisch koor, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. Serrure.


ID: 305517 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats De Jacht

Bierbeekpleindreef (Leuven)
Begraafplaats De Jacht is gelegen langs de Bierbeekpleindreef, aan de rand van Heverleebos en Meerdaalwoud. De begraafplaats werd aangelegd vanaf 1959 als nieuwe gemeentelijke begraafplaats voor Heverlee volgens een waaiervormig aanlegplan op een rechthoekige plattegrond. Aangezien er een overdracht gebeurde van de voorgaande begraafplaats in het centrum van Heverlee, kregen enkele historische graven hier een nieuwe plaats.


ID: 306274 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Wijgmaal

Henricus Wittebolsstraat (Leuven)
Deze eerste begraafplaats van Wijgmaal wordt ook wel het ‘oud kerkhof’ genoemd. De begraafplaats bestaat uit twee delen, waarvan het voorste, ommuurde gedeelte in 1894 kadastraal werd geregistreerd alsook in gebruik werd genomen. De uitbreiding van de begraafplaats naar achter toe vond volgens het kadaster plaats in 1925. De begraafplaats heeft een goed bewaard lijkenhuisje.


ID: 1210 | Bouwkundig element

Dodenhuisje van de mijn

Zetellaan (Maasmechelen)
Klein rechthoekig gebouw, opgevat als een kapel en gebouwd in de jaren 1950.


ID: 50027 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Katsweg (Maldegem)
Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 en 1973 in noordoostelijke richting. In het perspectief van de hoofdtoegang staat het dodenhuisje, een ontwerp van architect A. Kreef van 1947. De begraafplaats omvat een Belgisch militair ereperk.


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 36237 | Bouwkundig element

Psychiatrisch ziekenhuis Caritas

Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd. Bouwwerken van 1905-1911 naar ontwerp van architect J. Haché.