Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61 resultaten


ID: 70577 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex van het OCMW

Kursaalstraat 40 (Vilvoorde)
Gebouwencomplex van het OCMW, met inbegrip van het voormalige mortuarium van het van Helmontziekenhuis.


ID: 70538 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Vaartstraat 42 (Vilvoorde)
De heden nog bestaande ziekenhuisvleugel aan de Vaartstraat dateert van 1957 en werd gebouwd naar ontwerp van architect A. Minner, het voormalig mortuarium, gelegen ten noordoosten van deze vleugel is opgericht in 1933.


ID: 37740 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming

Dorpsstraat (Voeren)
Driebeukig schip met voorstaande westtoren, een transept en een koor. Aansluitend het kerkhof.


ID: 208457 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Beveren-Leie

Sint-Jansstraat 126 (Waregem)
Gelegen tussen de straat en de Zavelputten. Voormalig kerkhof, tot 1940 gelegen rondom de parochiekerk. Begraafplaats op onregelmatig grondplan, gelegen op enkel glooiende percelen ten noordoosten van de Sint-Jansstraat. Toegang aan de Sint-Jansstraat met ijzeren hek tussen bakstenen muurtjes met pannen afdekking. Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt van 1857 links van de toegang met daarvoor een boom en bloemperk.


ID: 85075 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats van gehucht Kwatrecht

Steenbergstraat (Wetteren)
Lokale begraafplaats in opdracht van het gemeentebestuur aangelegd na gemeenteraadsbeslissing in 1904 en aankoop van grond in 1905. Aanbesteding voor bouw van lijkenhuisje, hekstijlen en ijzeren hek goedgekeurd in 1907.


ID: 85086 | Bouwkundig element

Oude gemeentelijke begraafplaats

Ten Ede Dorp (Wetteren)
Voormalige gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Ten Ede, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. Het ontwerp voor de omheiningsmuur, ijzeren hek en lijkenhuisje werd goedgekeurd in 1903. Lijkenhuisje in de zuidwestelijke hoek. De hoofdas geeft uit op een open kruiskapel, aangebouwd tegen de overgebleven muren van een kapelruïne.


ID: 76141 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Jan-Onthoofdingkerk

Dorp (Wichelen)
Het kerkhof werd in de loop der tijd uitgebreid tot zijn huidige grootte. Het voorste gedeelte vertoont een karakteristieke ovale vorm zoals weergegeven op de kaart in het landboek van Schellebelle van 1658-1709. Het gedeelte naast de Schelde is pas sinds midden 20ste eeuw bij het gewijde kerkhof ingelijfd. Het kerkhof is gedeeltelijk afgesloten met een kerkhofmuur. Op het kerkhof staat een dodenhuisje uit de 19de eeuw. Er is ook een Sint-Corneliusommegang met zes kapelletjes.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 28179 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Ooikeplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde kerk ter vervanging van vroegere, mogelijks romaanse kerk en ingewijd in 1704. Bedevaartsplaats voor de van oudsher vereerde Heilige Catharina. Driebeukige kerk met eenvoudig rechthoekig grondplan middenin quasi cirkelvormig kerkhof.


ID: 127119 | Bouwkundig element

Begraafplaats Zaventem

Kerkhoflaan (Zaventem)
De begraafplaats van Zaventem ligt ten oosten van de woonzone, meer bepaald in het landelijke gebied dat begrensd wordt door de zogenaamde bocht van Nossegem.