Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 307156 | Bouwkundig element

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Pakenstraat 65 (Leuven)
Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.


ID: 10557 | Bouwkundig element

Oude begraafplaats

Mechelsesteenweg (Lier)
Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard.


ID: 33569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Dorsweg 6 (Lievegem)
Neoclassicistische bakstenen kerk opgericht in 1855-56 ter vervanging van een in 1854 gesloopt éénbeukig romaans kerkje met achthoekige toren. Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet, met binnenin een calvarie.


ID: 33545 | Bouwkundig element

School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Molendreef 16 (Lievegem)
Ruim gebouwencomplex met een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Aan de straatkant, lange vleugel van zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1896. De aanpalende kloosterkerk dateert van 1865 en werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect J. Bruyenne.


ID: 42625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten en kerkhof met familienecropool

Sint-Kwintensstraat (Linter)
Neoromaanse kerk gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Alexander Van Arenbergh, op het deels ommuurd kerkhof bevindt zich de necropool van de familie t’Serclaes.


ID: 70105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


ID: 70104 | Bouwkundig element

Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

Oude-eiermarkt (Lo-Reninge)
De ommuring dateert uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Lage geelbakstenen muur onder ezelsrug, onderbroken door de toegang tot het kerkhof ten oosten, een grafkapel ten noorden en een herdenkingskapel voor de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 42646 | Bouwkundig element

Kasteelhoeven bij Kasteel de Beauffort

Kerkdreef 1-4, 5 (Lubbeek)
Aan de noordrand van het kasteeldomein de Beauffort bevinden zich twee kasteelhoeven, de oudste, op de kerkhofmuur aansluitende hoeve met gesloten aanlegpatroon is gebouwd rond 1756, vlak ernaast ligt een 19de-eeuwse hoeve gebouwd rond 1870.


ID: 200376 | Bouwkundig element

Grafkapel Willigen-Glavany

Kerkstraat (Lummen)
De grafkapel in art nouveau-stijl van de familie van Willigen-Glavany werd opgericht in 1904 op het kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lummen.