14 resultaten


ID: 305808 | Landschappelijk element

Hongaarse eik bij Kraenepoel

Lotenhullestraat zonder nummer (Aalter)
Een Hongaarse eik werd aangeplant dicht bij de Lotenhullestraat en de Kranepoelloop als onderdeel van een aanleg behorende tot de ‘Villa Cranenpoel’, in 1902 gebouwd. De boom had op het moment van de inventarisatie (2017) een stamomtrek van 198 cm en een opvallende entwonde op een hoogte van 160 cm.


ID: 306242 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom bij herdenkingsmonument

Hartenberg zonder nummer (Bilzen)
Op het dorpsplein van Eigenbilzen, rechts voor de toegang van de kerk staat een oorlogsgedenkteken, beschaduwd door een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Beide zijn opgericht ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 130966 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zilverlinde De Keizer

Polderstraat 2 (Brugge)
In de met een hekken afgesloten voortuin bij de Villa Hortensia staat een raar gevormde zilverlinde. De boom heeft een ent op een hoogte van 170 cm. Op die hoogte is een kroonenting uitgevoerd met entmateriaal van de hangende zilverlinde (Tilia petiolaris ‘Pendula). Zeven verticale enttakken zijn bekervormig uitgegroeid en op een hoogte van 7,5 meter geknot. De kroonenting is een boomkwekerijtechniek die veel in de fruiteelt werd uitgevoerd maar blijkbaar ook in de boomsierteelt zijn toepassingen kende.


ID: 304198 | Landschappelijk element

Krimlinde tuin bij Kasteel van Juffrouw De Schuijter

Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige Kasteel van Juffrouw Deschuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De Krimlinde maakt hier deel van uit.


ID: 134722 | Landschappelijk element

Tuin van Château Le Tilleul

Moortebeekstraat 120-122 (Dilbeek)
Neoclassicistische villa gebouwd rond 1850, aangepast en uitgebreid aan het eind van de 19de eeuw, gelegen in tuin van oorspronkelijk 1 hectare met kippenhok van circa 1880 en landschappelijke beplanting, waaronder monumentale zilverlinde en bruine beuken.


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl, L-vormige plattegrond met in de oksel van het gebouw, hoger oplopende torenvormige ingangstravee onder klokdak, van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT.


ID: 131443 | Landschappelijk element

Drievuldigheidsboom pastorietuin van Kerkem

Kerkemstraat 10 (Maarkedal)
Jan, de tuinman van meneer pastoor, heeft omstreeks 1890 in de pastorietuin van Kerkem bomen geplant ter voorbereiding van een ietwat vreemde creatuur: een boom op drie poten. Het werd een schepsel dat de Drievuldigheid moest illustreren, vermoedelijk een hulpmiddeltje bij het verkondigen van het geloof. Het moeilijk te vatten begrip van de Drievuldigheid kon zo door meneer pastoor beter worden uitgelegd. De boom in zijn geheel als de heilige drie-eenheid en dat God bestaat als drie heilige personen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest die hier worden voorgesteld door de drie poten. Van Jan de tuinman weten we verder niets. Mogelijk was het iemand met een traditionele opleiding in de tuinbouw. Misschien was hij naar de tuinbouwschool geweest, want er waren toen al gerenommeerde tuinbouwscholen zoals in Vilvoorde en Gentbrugge. Wat we zeker weten van Jan is dat hij een volleerd vakman


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
De voormalige hoeve, gelegen ten oosten achter de parochiekerk van Waterland-Oudeman, en aan de dijkweg, Watervlietsesteenweg, is sedert 1999 in gebruik voor vakantieverblijf. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 03.06.2005.


ID: 131399 | Landschappelijk element

Treures bij Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Mooi gevormde treures functioneert als zomerhuis op het erf. De kruin wordt bijgeknipt in de vorm van een parasol en de afhangende takken worden derwijze geknipt dat onder doorlopen mogelijk is.


ID: 59063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee zonder nummer (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.