Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83956 resultaten


ID: 207962 | Bouwkundig element

Herberg De Landman

Oude Lichterveldsestraat 71 (Ardooie)
Voormalige herberg De Landman, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met cichorei-asten uit 1873 en 1894. Eenlaagsbouw van zes traveeën in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Bakhuisje ten noorden.


ID: 208302 | Bouwkundig element

Herberg De Meerlaan

Oude Lichterveldsestraat 79 (Ardooie)
Volgens kadaster in 1909 gebouwd in opdracht van de Ardooise brouwer Cyriel Vanden Bussche-Degraeve.


ID: 208303 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Oude Lichterveldsestraat 87 (Ardooie)
In kern minstens opklimmend tot tweede helft van de 17de eeuw, met vooral 19de-eeuwse bijgebouwen. Ten westen het boerenhuis van zeven traveeën onder geknikt zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat, nieuw dakvenster). Restant van een langgerekt schuurstalvolume aan zuidzijde van het erf en aangebouwde overdekte mestvaalt aan westzijde. Aan noordzijde, ast. Achtergelegen bakhuis


ID: 208304 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Oude Lichterveldsestraat 89 (Ardooie)
Op zijn minst opklimmend tot het midden van de 16de eeuw maar met verbouwd woonhuis en 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen. Toegankelijk via twee overhoekse bakstenen hekpijlers met natuurstenen dekstenen en recent hekwerk. Vernieuwd boerenhuis van zeven traveeën en een bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. Schuur en stal.


ID: 208306 | Bouwkundig element

Hoeve 't Noord Winkelhof

Oude Zwevezeelsestraat 14 (Ardooie)
Minstens 18de-eeuws boerenhuis en 19de-eeuwse bijgebouwen. Twee resterende historische hoevegebouwen in donkerrode baksteen onder zadeldak. Schuur.


ID: 208308 | Bouwkundig element

Café Den Uil

Padderijstraat 4 (Ardooie)
Reeds vernoemd in de Atlas der Buurtwegen (1846) als "cabaret den Uyl". Het gebouw krijgt wellicht zijn huidige uitzicht wanneer brouwer Palmer Schotte het café circa 1920 heropbouwt. Eenlaags hoekpand in donkerrode baksteen, drie voor- en twee zijtraveeën onder mansardedak in mechanische pannen en halfronde leien.


ID: 207965 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Pittemsestraat (Ardooie)
Aangelegd in 1806, verruimd tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw. Omhaagd driehoekig perceel, omsloten door de Pittemsestraat (noord), de Doelstokstraat (oost), de Oostlaan (zuid) en de Brugstraat (west). Hoofdtoegang in de westelijke hoek via ijzeren hek, zijingangen langs Pittemsestraat.


ID: 207972 | Bouwkundig element

Hoeve

Pittemsestraat 103 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 20ste-eeuwse bestanddelen, gelegen op oudere site van herberg "Rysselende". Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met Brugsebaan). Witbakstenen banden, korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk (schuif- en T-ramen).


ID: 207968 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Debruyne

Pittemsestraat 20-24 (Ardooie)
Vlasfabriekssite Debruyne, bestaande uit de woningen van vader en zonen Debruyne uit 1936 en 1946, met achterliggende vlasschuren en -loodsen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Nummers 20-22, vrijstaande tweelingvilla's van twee bouwlagen in gele baksteenbouw onder leien schilddaken; rechthoekige muuropeningen, vierkante erkeruitbouwen, vernieuwd schrijnwerk. gsheen de Vlasstraat een weegbrug met houten liggers en weegmechanisme in bijgebouw.


ID: 200647 | Bouwkundig element

Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.