Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83958 resultaten


ID: 491 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Achtermaal 7 (Aalst)
Gesloten hoeve ingeplant in een bocht. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf, daterend uit de 19de eeuw.


ID: 2 | Bouwkundig element

Eclectische herenhuizen

Albert Liénartstraat 1-2, 3 (Aalst)
Eclectisch herenhuis met neobarokke inslag, gedateerd MDCCCLXXIV in het entablement van de hoektravee.


ID: 4 | Bouwkundig element

Rij burgerhuizen

Albert Liénartstraat 8-30 (Aalst)
Homogene rij burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met drie tot vijf traveeën en drie tot vier bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 373 | Bouwkundig element

Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Alfons De Cockstraat (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.


ID: 374 | Bouwkundig element

Grafkapel van de familie Van Assche

Alfons De Cockstraat (Aalst)
Streng laat-classicistische grafkapel van arduin van de familie Van Assche, uit begin 19de eeuw.


ID: 376 | Bouwkundig element

Boerenwoning van 1765

Alfons De Cockstraat 61 (Aalst)
Boerenhuisje met kleine voortuin gelegen in een bocht van de straat. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën van verschillende breedte onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op straat), door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1765.


ID: 375 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alfons De Cockstraat 8 (Aalst)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een trechtervormig, deels gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort aan de straatzijde (ten westen).


ID: 377 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Alfons De Cockstraat 81 (Aalst)
Voormalige gesloten hoeve waarvan enkel het woonhuis, het aanpalend en het haaks op de straat ingeplant dienstgebouw bewaard zijn gebleven.


ID: 135233 | Landschappelijk geheel

Osbroek

Alfons Van de Maelestraat, Erembodegemstraat, Frans Blanckaertdreef, Groenenbrielstraat, Kapellekensbaan, Orangeriestraat, Parklaan, Rooms-Hofstraat (Aalst)
Het Osbroek is een komvormige depressie ontstaan ten gevolge van erosie door de Dender. Hier lag oorspronkelijke een afgesneden Dendermeander die nadien opgevuld geraakte met alluviale klei en leem. In de 13de en de 14de eeuw was het Osbroek een gemeenschappelijk beweid en sterk gedegradeerd moerassig bos. Het grondgebruik was over het algemeen hooiland en er werd ook turf gestoken. Langs de graslandpercelen stonden heel wat houtkanten en bomenrijen. Het bosareaal bestond uit middelhoutbossen en bleef grotendeels stabiel. Vanaf de 19de eeuw verminderde het belang van de meersen ten voordele van bouwland en later de wijmencultuur. In de jaren 1915-1916 kocht de stad 17 ha grond in het Osbroekgebied voor de aanleg van een stadspark. Aan de zuidwestkant te Erembodegem werd in 1914 een grote landelijke villa, het zogenaamde Osbroekkasteel gebouwd.


ID: 105 | Bouwkundig element

Pakhuis

Alfred Keldersstraat 30 (Aalst)
Bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk te situeren eind 19de eeuw met latere bijkomende derde bouwlaag.