Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

257 resultaten


ID: 207192 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Brabantstraat 15 (Waregem)
Uitgestrekt bedrijfsgebouw van vorkliftenproducent "Thermote en Vanhalst", gebouwd in 2004 naar een ontwerp van Architektenbureau "Vande Kerckhove" uit Wevelgem.


ID: 207393 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met smidse

Kruishoutemseweg 50 (Waregem)
Voormalige woning met geïntegreerde smis, volgens de gegevens van het kadaster gebouwd in 1859-1860 in opdracht van Edmond Vanpottelsberghe de la Potterie uit Kruishoutem.


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 89512 | Bouwkundig element

Neoclassicistische dorpswoning met atelier

Rijksweg 295 (Wielsbeke)
Neoclassicistische dorpswoning met atelier, thans herberg "'t Glazen Dak". Op deze plaats wordt volgens kadaster in 1882 een nieuwe kleine éénlaagse woning gebouwd voor timmerman Jean Baptiste Vandenberghe. Vervolgens wordt vanaf 1884 het huidige grondplan weergegeven met haakse achterbouw en achtergelegen "werkwinkel", het kadaster vermeldt "agrandissement rural". Rond 1920 laat Jan Baptiste Deleersnijder een smidse aanbouwen aan de noordzijde.


ID: 209869 | Bouwkundig element

Herberg en smidse Sint-Elooi

Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg en smidse gaan terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk wordt omstreeks 1851 de lage woning met een verdieping opgetrokken. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden. Dubbelhuis (nummer 11, café) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De voormalige smidse (nummer 11A, winkel): halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen.


ID: 210130 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen ijzergieterij

Ruddervoordsestraat 82 (Zedelgem)
Bedrijfsgebouwen van de voormalige ijzergieterij van Alidor Claeys. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1948 waarbij een bestaande oranjerie wordt geïncorporeerd, en uitgebreid circa 1952 en 1988.


ID: 76002 | Bouwkundig element

Scheepshelling voor herstelling binnenvaartuigen

Havenlaan (Zelzate)
Drie naast elkaar gelegen hellingen bij de jachthaven, bijhorende gebouwen van 1963-64 doch hellingen wellicht ouder.


ID: 40985 | Bouwkundig element

Smidse van 1902

Spiltstraat 35 (Zemst)
Bakstenen gebouw met anderhalve verdieping, vijf traveeën en een zadeldak (pannen); lichtsteekboogvormige vensters en deur, en recentere rechthoekige poort.


ID: 9679 | Bouwkundig element

Constructiewerkplaats Van Lierde

Musselystraat 24 (Zottegem)
Langgerekte bakstenen fabriekshall onder zadeldak (leien en golfplaten), met aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen voorgevel.


ID: 58063 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.