Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

67 resultaten


ID: 135227 | Landschappelijk geheel

Het Leen

Eeklo (Eeklo), Oostwinkel, Waarschoot (Lievegem)
In de 13de eeuw werden de turf- en veengronden in Het Leen ontgonnen. Uit het veen werd in de Altenahoeve van het Sint-Janshospitaal zout gewonnen en via de zoutweg door de Leenbossen naar Gent vervoerd. Het Goed te Breebroek is een site met walgracht die teruggaat tot de 13de-eeuwse ontginningen. In de 18de eeuw liet gravin Maria-Theresia in 'Het Leen’ bossen aanplanten en kilometers sloten graven. Op de hogere stukken tussen de sloten in werden bomen aangeplant. In 1937 werd het domein door de Belgische staat ingericht als munitieopslagplaats. De door het leger aangelegde betonbanen in het bos doen nu dienst als wandelpaden. De vele vijvers zijn een resultaat van graafwerken voor het oprichten van aarden wallen bij munitiedepots. Het huidige provinciaal domein ‘Het Leen’ is grotendeels bebost met gemengd loofhout.


ID: 26476 | Bouwkundig element

Puntfabriek

Dulle-Grietlaan 1, 12, 17, Kerkstraat 106-108, 108B, Maagd van Gentstraat 1-2, 12 (Gent)
Belangrijk metaalverwerkend bedrijf gegroeid uit een kleine nagelfabriek en voornamelijk sinds eind negentiende eeuw stelselmatig uitgebreid. Gebouwencomplex met naast de eigenlijke Puntfabriek onder meer een portiersloge, een ketelhuis en de burelen, gedeeltelijk ondergebracht in een voormalige villa.


ID: 26519 | Bouwkundig element

Zwavelzuurfabriek

Jenny Tanghestraat 2 (Gent)
Fabrieksgebouw, rest van voormalige zwavelzuurfabriek. Blokvormig gebouw van elf traveeën en drie verdiepingen onder drie parallelle schilddaken, volgens kadastergegevens van 1895.


ID: 20605 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren

Korianderstraat 2, 2A-H, 2K-N (Gent)
Het huidige complex kwam in twee bouwfasen tot stand; het deel links van de deurtravee als katoenspinnerij in 1839 en rechterdeel van 1841, beide naar ontwerp van J. Migom. Doorlopende gevelwand met - door het hellende terrein - belangrijke kelderverdieping, vijf bouwlagen en zolderverdieping en twaalf traveeën onder schilddak.


ID: 26806 | Bouwkundig element

Blauwselfabriek

Nijverheidskaai 2, 2A (Gent)
Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping, daterend van 1906.


ID: 18564 | Bouwkundig element

Fabriekscomplex

Pantserschipstraat 207 (Gent)
Enorm fabriekscomplex van UCB, voorheen fabriek van zwavelzuur, chloorzuur en soda van Th. Verstraete. Huidige gebouwen in beton opklimmend tot eind van de jaren 20.


ID: 8516 | Bouwkundig element

Zeepziederij

Sasweg (Geraardsbergen)
Voormalige zeepziederij uit einde 19de eeuw (zijde langsheen Dender), met latere uitbreidingen en verbouwingen, welke haar activiteit vlak na de Tweede Wereldoorlog stopzette.


ID: 39588 | Bouwkundig element

Rotonde van de Pharmacie Centrale Belge

Nijverheidsstraat 24 (Halle)
Origineel pharmaco-chemisch bedrijfsgebouw, de zogenaamde rotonde, van circa 1899, op decagonaal grondplan. Functionalisme met nadruk op communicatie tussen de verschillende lokalen en verlichting van de productieprocessen.


ID: 85368 | Bouwkundig element

Zeepziederij Van Bogaert-Cardo

Jagerstraat 6-12 (Hamme)
Industrieel gebouw van 1892. Aanvankelijk bestemd als zeepziederij Van Bogaert-Cardo volgens oude prentbriefkaarten en een later aangebracht wapenschild in de straatgevel.


ID: 214903 | Bouwkundig element

Gelatinefabriek

Armand Hertzstraat 23, 35, Oude-Broekermolenstraat 13-15, 19-21 (Hasselt)
Fasegewijs tot stand gekomen industriële site met beeldbepalende fabrieksschoorsteen langs de Hasseltse kanaalkom.