713 resultaten


ID: 51959 | Bouwkundig element

Huis Bierkens

Markt 23 (Balen)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het eerste kwart 19de eeuw.


ID: 89097 | Bouwkundig element

Beernemse tricot-fabriek

Stationsstraat 79 (Beernem)
Thans leegstaand bedrijvencomplex bestaande uit een imposante schuur aan de straatzijde, een oprit voorzien van twee bakstenen pijlers waartussen een smeedijzeren hekwerk en de eigenlijke fabriek.


ID: 303282 | Bouwkundig element

Fabriek Scheppers

Albert Denystraat 2, Blijkveld zonder nummer, Emiel Debusscherstraat zonder nummer, Kapellerond 31 (Beersel)
De gebouwen van de textielfabriek Scheppers domineerden het dorpsleven van Lot vanaf het midden van de 19de eeuw tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Nu nog getuigen ze op een beeldbepalende en overtuigende manier van de industriële geschiedenis van het dorp.


ID: 304410 | Bouwkundig element

Fabriek Van Ham

Zevenbronnenstraat 70 (Beersel)
Fabriek Van Ham opgetrokken net voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Naamloze Maatschappij spinnerij en weverij Van Ham, kadastraal geregistreerd in 1915.


ID: 21426 | Bouwkundig element

Wolweverij

Eindekenstraat 43 (Beringen)
Productieruimte van één bouwlaag en vijf traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1879. Stapel- en laadruimte: bakstenen constructie van twee bouwlagen, met poort en laaddeur.


ID: 84665 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw van de spinnerij

Dorp 1B, 3A, zonder nummer, zonder nummer (Berlare)
Voormalig gebouw van de spinnerij en touwslagerij van de gebroeders Janssens, thans appartementen. Overblijfsel van het grote familiebedrijf ook gekend als Janssens' fabriek, gesticht door Juliaan, Benoit en Amelie Janssens bij de molen aan de Bauteneirswegel.


ID: 84666 | Bouwkundig element

Kantoor  van de jutefabriek Janssens

Dorp 5A (Berlare)
Overblijfsel van het kantoorgebouw van de voormalige spinnerij en touwslagerij Janssens. Teruggaand op een vroegere woning in de zes rechter traveeën van een langer gebouw uit de periode 1914-1917 (volgens het kadasterarchief en archieffoto's).


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met begraasd voorerf, thans te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1858.


ID: 84699 | Bouwkundig element

Burgerhuis met spinbaan

Hogeweg 11 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; volgens kadasterarchief gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe, aanvankelijk voor zijn dochter Esther. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje zonder nummer (Berlare)
Pompgemaal van het Berlare-Broek zogenaamd "Watermachien" en rest van de voormalige leerlooierij Folchi, gelegen naast het beschermde landschap van het Broek (MB van 18.09.1981) en naast de gemeentegrens met Zele. Het Berlare-Broek ontstond door uitvening van een deel van een afgesloten prehistorische Scheldemeander.