Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 213276 | Bouwkundig element

Gedenkkruisen Captain Bowlby en Captain Skrine

Begijnenbosstraat (Ieper)
Twee private gedenkkruisen, tijdens het interbellum opgericht voor twee officieren die hier in de omgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen maar wiens graf nooit gevonden werd.


ID: 213272 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor A. en M. Mahieu

Bernikkewallestraat (Ieper)
Gedenkteken opgericht ter herinnering aan twee broers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omgekomen waren.


ID: 30688 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Elverdinge

Bollemeersstraat 2 (Ieper)
Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak, voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Bronzen gedenkplaat van Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel, ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201175 | Bouwkundig element

Canadese gedenksite Hill 62

Canadalaan (Ieper)
Aangelegd park met grote trappenpartij uit breuksteen en centraal bovenaan een gedenksteen uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec). Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.


ID: 308343 | Bouwkundig element

Gedenkteken Keith Rae

Canadalaan (Ieper)
Gedenkteken in de vorm van een Keltisch kruis ter herinnering aan een privaat persoon. Het gedenkkruis staat langs de Canadalaan, tegen de voormuur van Sanctuary Wood Cemetery, .


ID: 30101 | Bouwkundig element

Kapucijnenklooster en parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Capucienenstraat 48 (Ieper)
Deels ommuurd complex van gebouwen naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), 1923, met langwerpige noordelijke kloostervleugel via rechte kloostergang verbonden met de kerk ten zuiden; voor- en binnentuinen.


ID: 30292 | Bouwkundig element

Stedelijk oorlogsgedenkteken

Coomansstraat (Ieper)
Stedelijk oorlogsgedenkteken, ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.


ID: 30692 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus

d'Ennetièresplein 1A (Ieper)
Parochiekerk, gelegen middenin begraasd plein, met omlopend bakstenen pad, waarlangs de Heilige Livinusommegang met zeven statiën, ingericht rondom het kerkhof in 1890. In oorsprong romaans bedehuis, uitgebreid tot een laatgotische hallenkerk met pseudo-transept. Wederopbouw naar ontwerp van Jules Coomans in 1925. Nagenoeg identieke reconstructie, echter inkorting van de beuken met één travee.


ID: 44044 | Bouwkundig element

Gedenkkruis voor de slachtoffers van de eerste gasaanval

Diksmuidseweg (Ieper)
Gedenkkruis naar ontwerp van Paul Tournon, ingehuldigd in 1961. Dit 'Verzoeningskruis' vervangt een voormalige Franse gedenkteken voor de slachtoffers van de eerste gasaanval en de gesneuvelden van het 418de infanterieregiment, ontworpen door Maxime Real del Sarte (architect Robert Bourin).


ID: 201102 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 6

Diksmuidseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Frans model.