Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 308341 | Bouwkundig element

Gedenkteken 49th (West Riding) Division

Diksmuidseweg (Ieper)
Gedenkteken voor de Britse '49th (West Riding) Division' bestaande uit een monumentale hardstenen gedenkzuil op de kanaaldijk van het kanaal Ieper-IJzer, bereikbaar via een brugje en lange trappentoegang, naar ontwerp van Brierly en Rutherford, gerealiseerd door Rombaux-Roland. Het gedenkteken werd op 22 juni 1924 ingewijd door generaal Perceval, die in 1915 bevelhebber was van de 49ste divisie.


ID: 308373 | Bouwkundig element

Naamsteen John McCrae

Diksmuidseweg (Ieper)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1985, ter herinnering aan John McCrae en zijn gedicht 'In Flanders Fields'. De klaproos is door het gedicht van John McCrae hét symbool geworden van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar ontelbare slachtoffers. De naamstenen werden ontworpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.


ID: 308438 | Bouwkundig element

Kanaalsite John McCrae

Diksmuidseweg (Ieper)
De Kanaalsite John McCrae is een oorlogssite die de Britse militaire begraafplaats Essex Farm Cemetery omvat, met links ervan de medische post en aanpalende betonnen restanten. John McCrae wordt herinnerd op een provinciale naamsteen. Hoog op de kanaaldijk staat het gedenkteken voor de '49th West Riding Division'. Ten westen van de kanaaldijk zijn nog betonnen militaire posten terug te vinden, waaronder een schuilplaats die na de oorlog gebruikt werd als noodwoning en een commandopost voor de Britse genie.


ID: 30612 | Bouwkundig element

Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

Diksmuidseweg 389 (Ieper)
Geallieerde observatiepost met een Duitse mortier die in 1922 bovenop de bunker als oorlogsbuit is geplaatst. In 1967 werd aan straatzijde een gedenkplaat onthuld.


ID: 30183 | Bouwkundig element

Saint George's Memorial Church en Eton Memorial School

Elverdingestraat 1-3, 1A, Vandenpeereboomplein 43A (Ieper)
Anglicaanse bidplaats, zogenaamd 'Saint-Georges Memorial Church' en voormalig schooltje zogenaamd 'Eton Memorial School', opgericht na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Sir Reginald Blomfield.


ID: 30194 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Elverdingestraat 38 (Ieper)
Kleine burgerwoning met gecementeerde lijstgevel verlevendigd met imitatiebanden. Gedenkplaat boven de deur, met inscriptie "A Edouard Fiers Statuaire 1822-1894. Georges Lapierre 1923" verwijzend naar vooroorlogs geboortehuis van de Ieperse beeldhouwer E. Fiers.


ID: 213635 | Bouwkundig element

Obelisk voor de Grenadiers en de eerste gasaanval

Grenadiersstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de rol van de grenadiers tijdens de eerste gasaanval (22 april 1915) en de daaropvolgende gevechten nabij Steenstrate. Het gedenkteken van de hand van L. Reding werd op zondag 22 april 1934 onthuld door koning Leopold III en Monseigneur Lamiroy van Brugge.


ID: 30670 | Bouwkundig element

Hoeve Capronshof

Groenejagerstraat 11 (Ieper)
Hoeve geschonken aan het Weldadigheidsbureel van de stad Ieper zie opschrift Gift, J. Capron - 1897, op gevelsteen in linker zijgevel van boerenhuis. Volgens oude kaarten, in de 18de en 19de eeuw volledig omwalde hoeve.


ID: 213273 | Bouwkundig element

Standbeeld militaire en burgerlijke slachtoffers en Franse militairen

Hollebeke-Dorp (Ieper)
Oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Hollebeke en Franse militairen die hier de dood vonden. Het gedenkteken werd onthuld op 23 mei 1926. Op een podium met drie treden staat een vierkante sokkel uit hardsteen, met trapsgewijs versmallende kroonlijst. Hierop is het beeld van een soldaat in velduitrusting geplaatst die gereed staat om een granaat te werpen. Aan zijn voeten ligt de loop van een kanon, een boomstronk en een palmtak.


ID: 201084 | Bouwkundig element

Munster War Memorial

Janseniusstraat (Ieper)
Gedenkteken met Keltisch kruis ter herinnering aan de Ieren uit de provincie Munster die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken naar ontwerp van J.A. O'Connell, werd onthuld op 7 juli 1924.