Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 131638 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij dorpswoning

Langelede 94 (Wachtebeke)
Twee gekandelaarde linden aangeplant aan de straatzijde van een dorpswoning (mogelijk een vroegere herberg). Onder de bomen kon men vertoeven in de schaduw en genieten van een frisse pint.


ID: 207363 | Bouwkundig element

Christusbeeld

Kalkhoevestraat (Waregem)
In de volksmond zogenaamd "De gekruiste ons Heere", gelegen op de hoek van de huidige Kalkhoevestraat en een voormalig zijtracé.


ID: 32818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met gekandelaarde lindes

Fonteinestraat (Wervik)
Wegkapel beschaduwd door twee lindes, aan de oprit van een streekeigen wederopbouwhoevetje. Jaarsteen 1787 in de top van de witgekalkte klokgevel.


ID: 133103 | Landschappelijk element

Kapelboom Vagevuurkapel

Vagevuurstraat (Wervik)
Bij de Vagevuurkapel staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende winterlinde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. Winterlinde is een soort die in het westen van Vlaanderen zeldzaam voorkomt.


ID: 84891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel in gekandelaarde linde

Dendermondesteenweg 50, Veldwegel (Wetteren)
Houten beglaasd boomkapelletje aan gekandelaarde linde in omhaagde voortuin van een villa, wellicht uit derde kwart 20ste eeuw.


ID: 85150 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje aan gekandelaarde linde

Kortenbosstraat (Wetteren)
Mariakapelletje aan gekandelaarde linde. Houten boomkapelletje met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, op wolk met engelenhoofdjes.


ID: 130546 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Warandestraat (Wetteren)
Langs de Warandestraat, bij een kruispunt van veldwegen, staat een gekandelaarde linde. Hij vervult er de functie van hoekboom en er is een boomkapel in opgehangen.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 132503 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Emmerstraat 20 (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenbomenrij als schermbeplanting aangeplant op de zuidwestkant van het erf. Dit gebeurde met gekandelaarde linden en aan de overkant van de straat. Het oude gebouwtje werd inmiddels vervangen door nieuwbouw. Het oude kwetsbare gebouwtje stond hier hoog op een akker en werd beschermd tegen wind en regen, maar ook tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn vier linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 293 cm.


ID: 131417 | Landschappelijk element

Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. We tellen nu nog 20 platanen.