Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 130197 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkruis

Priemstraat (Brakel)
Bij het begin van een losweg langs de Priemstraat en op de hoek van een akkerperceel flankeren twee lindes een wegkruis. Het zijn gekandelaarde zomerlinden, mooi gelegen bovenop een kouter. Van ver zichtbaar zijn ze een baken in het landschap.


ID: 308555 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Semigesloten hoeve met twee lindes bij de erftoegang

Pullem 16 (Brakel)
Semigesloten hoeve op het Primitief Plan van 1830-1833 aangeduid als een rechthoekig volume, maar geëvolueerd naar een U-vormige opstelling. De vermoedelijk oorspronkelijke erftoegang is geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.


ID: 301028 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis

Rijstveldweg (Brakel)
Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis. De bomen zijn aangeplant op een restperceeltje dat afgesneden is, door de aanpalende losweg, van het moederperceel aan de overkant. De platanen zijn gekandelaard en staan zoals wachters aan de beide zijden van het wegkruis.


ID: 301027 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Rovorst (Brakel)
Vier lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132793 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Verrebeke 27 (Brakel)
De twee welkomstbomen staan bij de erftoegang van een semi-gesloten hoeve. De meest zuidelijke boom is recent vervangen. De boomstronk van de oude verwijderde boom is nog aanwezig. Hieruit heeft men vanuit de stamopslag een nieuwe jonge boom geselecteerd die voorlopig nog beheerd wordt als opgaande boom. De meest noordelijke boom is een gekandelaarde boom die werd ontdaan van alle takken.


ID: 132654 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstbomen bij het begin van de lange weg, die toegang verleent tot de, deels verdwenen, lager gelegen hoevetjes. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132656 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden met boomkruis

Vissegem (Brakel)
In de bocht van de weg staan op een talud drie gekandelaarde linden. Tegen de middelste werd een boomkruis bevestigd. Bomen in de hoek van een perceel, bij de bocht van een weg, werden ook geplant om het verder afsnijden van de weg te voorkomen. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132662 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstlindes bij een hoevetje. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132667 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlindes bij een stalletje

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde linden bij een gebouwtje dat dienst doet als schuilhok voor vee. In de zomer zorgen deze bomen voor schaduw en beschermen ze de constructie tegen weer en wind.


ID: 132666 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Vissegem 7 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn lindebomen aangeplant aan de zuidwestzijde van een hoevetje. Dit is een zéér oud gebruik waarbij de bomen de gebouwen beschermen tegen zon, regen en wind.