Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 301836 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden kerkhof Zevergem

Zevergem (De Pinte)
Twee traditioneel gekandelaarde zomerlindes staan bij de ingang naar de kerk op het kerkhof. Aan de oost- en zuidkant van het kerkhof staat een bomenrij van 12 gekandelaarde zomerlindes die even oud zijn en op dezelfde wijze zijn gesnoeid.


ID: 301837 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde linden kerkhof Zevergem

Zevergem (De Pinte)
Een bomenrij van 12 traditioneel gekandelaarde zomerlindes staan aan de oost- en zuidzijde van het kerkhof. Eén exemplaar was op het moment van de inventarisatie op ongelukkige wijze afgezet op een hoogte van ongeveer 3 meter. Bij de inkom naar de kerk staan ook twee gekandelaarde lindes die even oud zijn en op de zelfde wijze zijn gesnoeid.


ID: 132782 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij bakhuis

Mieregoed 4B (De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.


ID: 305863 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Ardense Jagersstraat-Gottem, Polderweg (Deinze)
Naast de kerk van Gottem staat een geknotte linde. De linde is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.


ID: 300908 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Bovenstraat (Deinze)
Op de zuidkant van een gewezen herberg staat als schermboom een gekandelaarde linde. De boom zorgde voor schaduw bij het drinken van een pint in het café en onder de boom. De boom staat hier ook op de splitsing van wegen, op deze wijze voorkwam men ook het afsnijden van de bocht.


ID: 130861 | Landschappelijk element

Grote Linde

Leernsesteenweg (Deinze)
De gekandelaarde Hollandse linde, gekend als de Grote Linde of de Gheraerdsboom, staat langs de zuidoostkant van de Leernsesteenweg, ten noordoosten van Sint-Martens-Leerne.


ID: 300198 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde

Leernsesteenweg, Rekkelinge (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op het kruispunt van Rekkelinge en de Leernsesteenweg, en in het verlengde van de hoeve. Deze hoeve ligt op een donk in de Leiemeersen, en is met een dreef met de steenweg verbonden. De gekandelaarde linde is vermoedelijk een zomerlinde.


ID: 133254 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Martelarenplein (Deinze)
Op het kerkplein van Vinkt staat een vredesboom, een linde, tussen de kerk en het vroegere gemeentehuis. De boom werd aangepland op 22 november 1919.


ID: 131572 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden bij kapel Nood Zoekt Troost

Moutputstraat (Deinze)
Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel Nood Zoekt Troost. Deze beplanting met kapelbomen is zoals de traditie het wil uitgevoerd met twee linden.


ID: 130798 | Landschappelijk element

Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

Ooidonkdreef (Deinze)
De kasteeldreef is aangelegd met lijnaanplantingen, geplant in de bermen aan beide zijden van een kasseiweg. Dit traject verbindt het kasteel met de steenweg Gent-Deinze-Tielt en zou reeds in de 16de eeuw zijn ontstaan. De monumentale kasteeldreef te beginnen vanaf de Blauwe Poort tot aan de inkom van het kasteelpark van Ooidonk bestaat uit gekandelaarde linden. Dit deel is ongeveer 500 meter lang en bestaat in hoofdzaak uit Hollandse linden en een klein deel zomerlinden, deze zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een inboeting na de aanleg. De bomen worden traditioneel gekandelaard, deze snoei wordt periodiek en alternerend uitgevoerd.