Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10 resultaten


ID: 133451 | Landschappelijk element

Geriefhoutbosje

Romeinse Kassei (Borgloon)
Op een talud op één van de hoogste punten langs de Oude Kassei ligt een geriefhoutbosje. Er zijn onderandere een robinia en een tweetal bindwilgen aanwezig.


ID: 132788 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant op steilrand langs Verrebeek

Verrebeke (Brakel)
De beekbegeleidende houtkant staat op de linker oever van de Verrebeek. De mooi meanderende beek heeft op deze plaats een talud, gestabiliseerd door de houtkant. De soortenrijke houtkant ligt in de onmiddellijke omgeving van een hoeve. Het is een gebruiksbosje voor geriefhout, bandhout, en dergelijke. De omvangrijke zwarte elzen, gewone essen en paardenkastanjes vallen op.


ID: 135339 | Landschappelijk geheel

De Tösh, Langeren en Wurfeld

Elen (Dilsen-Stokkem), Maaseik, Neeroeteren (Maaseik)
Het gebied strekt zich uit langs de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik. Het vlakke reliëf werd plaatselijk gediversifieerd door latere zandverstuivingen en de vorming van landduinen zoals bij Siemkensheuvel. De bedding van de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik werd waarschijnlijk gedurende de 13de en/of de 14de eeuw gegraven in functie van de Maaseiker stadswallen en de watermolens. Men treft in de westelijke helft van de ankerplaats een kleinschalig oud cultuurlandschap op een plaggenbodem aan in het deelgebied Langeren en De Staart, met een grote dichtheid aan houtkanten, graslanden, akkertjes en geriefhoutbossen. Centraal in het gebied ligt de zogenaamde Tösch, een nat terrein met grote percelen ten zuiden van de Bosbeek. Een uitgestrekt gebied van weiden en akkers op een plaggenbodem bepaalt het uitzicht van het oostelijk deel van de ankerplaats, genaamd Wurfeld.


ID: 130832 | Landschappelijk element

Geriefhoutbosje bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Achteraan op het erf bevindt zich een essenhakhoutbosje (geriefbosje) met een inplanting bestaande uit gelijkjarige canadapopulieren en met een opgaande eik op de perceelsgrens.


ID: 131307 | Landschappelijk element

Geriefbosje met middelhout

Torreborrestraat (Herne)
Het gemengde bosje ligt in de vallei van de Bellembeek. Het smalle perceel staat haaks op de beek en de Torreborrestraat. De vier geknotte aken (Acer campestre) hebben stamomtrekken tussen 125 centimeter en 224 centimeter. Andere soorten zijn zwarte els (Alnus glutinosa), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), gewone hazelaar (Corylus avellana) gewone es (Fraxinus exelsior), gewone taxus (Taxus baccata) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 132018 | Landschappelijk element

Gemengd geriefhoutbosje

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Geriefhoutbos voornamelijk bestaand uit hakhout van es, els, hazelaar en knotbomen van haagbeuk en esdoorn met Canadapopulier en beuk als overstaanders. De druk op het geriefbosje is hoog door overbegrazing.


ID: 300038 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel van es, els, hazelaar en kastanje

Varent (Oudenaarde)
Een brongebiedje werd nuttig gemaakt door er een geriefhoutbosje met hakhoutstoven van els, es, hazelaar en tamme kastanje op aan te leggen. Het hakhoutbeheer wordt er nog periodiek uitgevoerd.


ID: 132275 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje met robinia

Kerkhofstraat (Voeren)
Het geriefhoutbosje bestaat uit hakhoutstoven van gewone robinia. Het perceel heeft een oppervlakte van ongeveer 560 m². Het bosje werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het aanmaken van brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout. Het betreft een specifieke beheersvorm uit het verleden waarbij beplantingen iets boven het maaiveld werden gekapt.


ID: 132282 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje met houtkant op talud

Kinkenberg (Voeren)
Het gemengde hakhoutbosje met houtkant op talud bestaat uit hakhout van gewone es, gewone robinia, eenstijlige meidoorn, sleedoorn, zoete kers en boswilg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant en het hakhoutbosje was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132244 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje met robinia

Moleke (Voeren)
Het bosje bestaat uit hakhout van gewone robinia. Het bosje werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.