Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

412 resultaten


ID: 16369 | Bouwkundig element

Bamburgerhoeve

Noord-Ossenaarstraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde (rest van wal ten westen van boerenhuis) meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf; geasfalteerde, met doornhaag en populieren omzoomde oprit, links vertrekkend van 19de-eeuwse veldkapel: geel bakstenen, verankerd gebouwtje onder zadeldak.


ID: 133390 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk en meidoorn

Schutterijstraat 20 (As)
De voormalige hoeve gelegen in de Schutterijstraat 20 is langs de zijde van de Langstraat afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk. In de haag komt veel klimop voor.


ID: 76291 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Landsdijk 74 (Assenede)
Neotraditioneel gebouw, gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect H. Valcke, ontwerper van de nieuwe parochiekerk en gebouwd op hetzelfde perceel. Achterin gelegen alleenstaand gebouw met voortuin, van de straat afgesloten door een haag en ijzeren hek op lage bakstenen voet. Verzorgd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 132064 | Landschappelijk element

Hulsthaag

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Bij een hoeve werd een hulsthaag aangeplant om het erf af te sluiten. De haag is in organische vormen geschoren en bestaat voornamelijk uit hulst met een, al dan niet op natuurlijke wijze ontstane, bijmenging van meidoorn.


ID: 132065 | Landschappelijk element

Geschoren buxusaanplanting

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Aan de straatzijde van de hoeve Kasteelhoek 39, werd de verloren restruimte tussen de gracht en de gebouwen beplant met een geschoren buxusbeplanting.


ID: 132066 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteelhoek 39 (Beernem)
De huisweide aansluitend bij de hoeve Kasteelhoek 39, wordt op de westelijke perceelsrand afgesloten met een in organische vormen geschoren veekeringshaag.


ID: 133365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat, Wolfpoortstraat (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 306961 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag met opgaande zomereiken

Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Als randbeplanting rond een oude, verboste hoogstamboomgaard vinden we in de Steenstraat in Bekkevoort een gevlochten haagbeukhaag terug. De haag bestaat uit tien gevlochten haagbeuken en zes opgaande eiken.


ID: 307545 | Landschappelijk element

Taxushaag bij Lourdeskapel

Bisschoppenstraat (Bierbeek)
In de Bisschoppenstraat staat de kapel O.-L.-Vrouw van Lourdes of de kapel van Klein Scherpenheuvel die in 1906 werd opgericht door de familie Daulmerie-Marteau. Rondom de kapel werd in een halve cirkel een taxushaag (Taxus baccata) aangeplant.


ID: 706 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.