Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1462 resultaten


ID: 649 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Winkelomstraat 20 (Bilzen)
Woonhuis, de westelijke vleugel, van een voormalige, gesloten hoeve. Verstening uit de tweede helft van de 19de eeuw van een vakwerkgebouw uit de 18de of eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 135256 | Landschappelijk geheel

Valleien van Mombeek en Fonteinbeek met burcht en bos van Kolmont

Bommershoven, Jesseren (Borgloon), Overrepen, Piringen, Tongeren (Tongeren)
Het gebied ligt op de overgang tussen vochtig en droog Haspengouw. Plaatselijk zijn er door versnijding van de beken relatief grote hoogteverschillen en verschillen in landschapstypen aanwezig. De valleien zelf hebben een asymetrische vorm en kenmerken zich in landgebruik door de aanwezigheid van wei- en hooilanden, tegenwoordig vaak in natuurgebruik. In de valleien komt kalktuf voor. De burcht van Kolmont gaat terug tot de 11de eeuw als burcht van de graven van Loon. Tegenwoordig is het een ruine waarvan de donjon nog vrij gaaf bewaard is, omgeven door een historisch boscomplex. Het voormalige fruitspoor tussen Drieslinter en Tongeren doorsnijdt het gebied en werkt sterk structurerend.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. De ankerplaats vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 135251 | Landschappelijk geheel

Kasteeldorpen Voort en Gotem met Romeinse weg

Borgloon, Broekom, Gotem, Hendrieken, Hoepertingen, Rijkel, Voort (Borgloon), Gutschoven, Mettekoven (Heers), Brustem, Groot-Gelmen (Sint-Truiden)
Dit gebied is gelegen in Droog-Haspengouw op de zuidwest-rand van het massief van Borgloon. De centrale verbinding in de ankerplaats wordt gevormd door de Romeinse weg die van west naar oost loopt. De Herkebeek of Molenbeek, één van de bovenlopen van de Herk, doorkruist het gebied van zuid naar noord. De beek heeft hier een diep, asymmetrisch dal ingesneden. De omgeving van Voort vertoont het traditionele, open uitzicht van de Haspengouwse akkerbouwstreek. Voort is dan ook een klein landbouwdorp, gedomineerd door het kasteel en enkele grote landbouwbedrijven. Gotem is een kleine kern gelegen in dezelfde beekvallei, maar op enige afstand van de Romeinse weg. Het gehucht Helshoven ligt langs de Herk en kenmerkt zich door enkele grote hoeves en een kapel en kluis.


ID: 31736 | Bouwkundig element

Rode Hoeve

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Op de Ferrariskaart afgebeeld als een gesloten geheel, in de Atlas van de Buurtwegen als semi-gesloten. Heden gesloten hoeve; bakstenen complex rond een rechthoekig gekasseid erf met centrale mestvaalt.


ID: 31737 | Bouwkundig element

Biezenhof

Alfonsstraat 63 (Borgloon)
Gesloten hoeve, eertijds afhankelijk van de landcommanderij Alden Biesen. Eerste vermelding in 1309. Aan de winning was een laathof verbonden. Uit de pacht blijkt dat het één van de rijkere hoeven van de Orde was.


ID: 31987 | Bouwkundig element

Hoeve Defastré

Bellingstraat 2 (Borgloon)
Zeer ruime, gesloten hoeve, gebouwd in 1839-40 door het echtpaar Godefroid-Guillaume-Théodore Defastré van Tongeren en Veronique Vreven van Borgloon.


ID: 32021 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Benaetsstraat 9 (Borgloon)
Gesloten hoeve uit eind 19de - begin 20ste eeuw, op de plaats van een oudere, gesloten hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).


ID: 31765 | Bouwkundig element

L-Vormig dienstgebouw

Boeshoven 6 (Borgloon)
L-vormig dienstgebouw van vakwerk met bakstenen vullingen; restant van een voormalige gesloten hoeve uit begin 19de eeuw, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844).


ID: 31952 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Broekstraat (Borgloon)
Resterend woonhuis van een hoeve, op de Ferrariskaart aangeduid als gesloten, in de Atlas van de Buurtwegen met losstaande bestanddelen.