Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 58369 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met romp Baeyensmolen

Sint-Margrietestraat 25 (Sint-Laureins)
Voormalig molenerf met romp van een stellingmolen uit 1876 en gelijktijdig gebouwde molenaarswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; dubbelhuis met gecementeerd, roze geschilderd parement met arduinen plint en witgeschilderde decoratieve onderdelen. Op het erf staat een dienstgebouw uit 1927 met schuur en stallen, voorzien van een niskapel in de geveltop.


ID: 9535 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
L-vormig hoevetje met witgeschilderde, bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldak (leien, golfplaten), uit de 19de eeuw.


ID: 9536 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.


ID: 9563 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vlierzele

Vlierzeledorp 2-4 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalig gemeentehuis, gelegen ten zuiden van de kerk; bestaande uit twee bakstenen vleugels (west en zuid) met beraapte straatgevels op arduinen plinten onder aaneengesloten zadeldaken (leien); jaartal 1793 in het boogveld van een venster in de westvleugel; aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 38797 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Philippe de Denterghemlaan 7 (Sint-Martens-Latem)
In 1865, bouw van een nieuwe school en het klooster naar ontwerp van architect Bordieux. Kloostergebouw: bakstenen gebouw op kruisvormige plattegrond, opgetrokken in een eerder landelijke villastijl met twee bouwlagen en overstekend schilddak afgezoomd met houten windveren. Rechts aanleunende klaslokalen van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 15272 | Bouwkundig element

Villa bij Hof van Belsele

Belseledorp 108-110 (Sint-Niklaas)
Gekoppelde, half vrijstaande burgerhuizen in ruime tuin, horend bij het Hof van Belsele; gietijzeren hek aan de straatzijde. Nummer 110 uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw en haaks tegen de linkerzijgevel, nummer 108 vermoedelijk van 1906 naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Voorpuntgevel met rondbogige beeldnis met zandstenen hoekblokken, sierlijke waterlijst, madonnabeeld en spreuk "Spes nostra salve".


ID: 14990 | Bouwkundig element

Gevangenis Ciperage

Grote Markt 45 (Sint-Niklaas)
Voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl.


ID: 14991 | Bouwkundig element

Prochiehuis

Grote Markt 46 (Sint-Niklaas)
Prochiehuis, in barokstijl gebouwd in 1663-1664, door Jan Laureys naar ontwerp van bouwmeester Pieter Van Beerleere, bijgestaan door Lucas Faid'herbe. Symmetrische voorgevel in bak- en zandsteenstijl; zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak.


ID: 15008 | Bouwkundig element

School Externat Présentation Notre-Dame

Hofstraat 8 (Sint-Niklaas)
Lagere afdeling van de Onze-Lieve-Vrouw Presentatieschool, in 1877 gebouwd en heden nagenoeg enig overgebleven gebouw uit de 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint met neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 15010 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Carolus

Hospitaalstraat 2 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool in 1856 gesticht en gebouwd als weeshuis voor meisjes en gestadig uitgebreid. Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton.