Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 87172 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Bavostraat 4 (Tielt)
Gebouwd in 1897 in opdracht van weduwe Frans Carpentier, winkelierster. Het huis was ooit beenhouwerij. Ongewijzigd sedert 1977. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 86882 | Bouwkundig element

Gevelniskapelletje

Sint-Michielstraat (Tielt)
Boven poortje rechts van het huis nummer 76, spitsbogig beglaasd gevelkapelletje met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, waaronder buurtbewoners een natuurstenen gedenksteen hebben aangebracht met opschrift: "HET IS NOG MOEDER NOOIT GEHOORD DAT GIJ/ IN BANGEN NOOD UW KIND'REN ZOUDT VERLATEN/ HET WORDE MOEDER NOOIT GEHOORD DAT WIJ/ DEN ZOETEN PLICHT VAN DANKBAARHEID VERGATEN".


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 86933 | Bouwkundig element

Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat

Vijverstraat 4 (Tielt)
Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat, aangebracht ter herinnering aan de dood van de drie zonen van dokter Georges Malliet, wiens huis getroffen wordt bij een bombardement in 1918.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 86939 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86940 | Bouwkundig element

Herberg Gruuthuyse

Wakkensesteenweg 31 (Tielt)
Voormalige herberg "Gruuthuyse", gebouwd en uitgebaat vanaf 1906 door de Tieltse brouwer Renaat Colle. Vanaf eind jaren 1970 gekend als "De Scorpioen". Vrijstaande eenlaagse witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 37317 | Bouwkundig element

Burgerhuis met gevelniskapel

Grote Markt 47, 47B (Tongeren)
Breedhuis dat met een scherpe knik in de gevel de rooilijn van de straat volgt. Het gebouw dateert in kern uit de 17de eeuw.


ID: 37518 | Bouwkundig element

Winning Jadoul

Spoorwegstraat 12 (Tongeren)
Hoeve, daterend uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw en in de jaren 1960 grondig aangepast.