Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 32824 | Bouwkundig element

Klooster  grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.


ID: 32871 | Bouwkundig element

Neogotische dekenij

Magdalenastraat 15 (Wervik)
Dekenij van Sint-Medarduskerk naar ontwerp van architect A. Van Assche (Gent) van 1887. Aansluitende tuin.


ID: 32975 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning en restant wijkschool

Magerheidstraat 62, 66 (Wervik)
Wijkschool met ommuurde speelplaats, waarvan enkel de twee linkse traveeën bewaard zijn, met haaks aanleunende onderwijzerswoning links van twee traveeën en twee bouwlagen. De woning is opgevat als een verankerde donkere baksteenbouw met jaarsteen 1922 en op de bovenverdieping, beglaasde rondbogige Marianis in omlijsting met vleugelstukken en fronton.


ID: 32989 | Bouwkundig element

Lindekruishof

Schendekouterstraat 20 (Wervik)
Het Lindekruishof, zogenaamd volgens het opschrift van het bord onder het ijzeren kruisbeeld tussen linden, aan de erfoprit. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen. Woonhuis met uitzicht van 1937.


ID: 85175 | Bouwkundig element

Klooster zusters franciscanessen

Dorpsstraat 50-52 (Wetteren)
Oprichting van de kleine kloostergemeenschap en aanpalende school in 1921. De zusters franciscanessen lieten aan de straat naast hun aanpalende lagere school in 1926 een kloosterhuis oprichten. Oorspronkelijk bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 85176 | Bouwkundig element

Lagere katholieke school

Dorpsstraat 52A-B (Wetteren)
Lagere katholieke school van de zusters franciscanessen van Burst opgericht in 1921 en later in de jaren 1920 uitgebreid. Links van het klooster diverse schoolgebouwen gegroepeerd rondom vierkante geplaveide voormalige speelplaats.


ID: 85181 | Bouwkundig element

Slagerij en landgebouw

Ezelstraat 17 (Wetteren)
Bedrijfsgebouw met Sint-Antoniuskapelletje, opklimmend tot eind 19de - begin 20ste eeuw, rest van een voormalige hoeve met slagerij. Erf met rechts vrijstaand burgerhuis van 1939, naar verluidt voorheen met slagerswinkel in het vooruitspringende vensterrisaliet met puntgevel.


ID: 84916 | Bouwkundig element

Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning

Heusdensteenweg 4-6 (Wetteren)
Neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher in 1880. Schoolmeesterswoning met links aanpalende klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 85193 | Bouwkundig element

Katholieke lagere school

Westremstraat 48 (Wetteren)
Katholieke lagere school, gebouwd in 1880 door landbouwer L. Matthijs als privéschool; in 1905 gewijzigd van bestemming en gesplitst in twee woningen en in 1920 omgevormd tot één woning. Achterin gelegen dubbelhuis met diepe voortuin. Verankerd, witgeschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een laag hellend zadeldak.


ID: 71522 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ballingstraat 14 (Wevelgem)
Diephuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen puntgevel verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen. In de top beglaasde muurnis met heiligenbeeld.