Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.


ID: 73780 | Bouwkundig element

Hoeve Borshof

Haeyershoek 84 (Brakel)
Achterin gelegen semigesloten hoeve met U-vormige aanleg aan gekasseid toegangspad. Jongere, aangepaste bedrijfsgebouwen met incorporatie van een stal, mogelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw- of ouder. Bakstenen boerenburgerhuis van zes traveeën, verhoogd met halve bouwlaag, onder zadeldak, mogelijk deels opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 43722 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Kanakkendries 10 (Brakel)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder kunstleien zadeldaken, vermoedelijk deels opklimmend tot begin 19de eeuw met jongere uitbreidingen en aanpassingen. Langgerekt ondiep voorerf onder andere afgesloten door ijzeren toegangshek. Spitsbogige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 73796 | Bouwkundig element

Kloostergemeenschap en schoolcomplex

Kasteelstraat 44-46 (Brakel)
Kloostergemeenschap en school in neogotische stijl. Klooster van broeders van Liefde in 1925 opgericht. Ommuurd U-vormig loodrecht op de straat ingeplant gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met enkele decoratieve natuurstenen elementen. Achterin gelegen schoolcomplex van Sint-Augustinus van 1924.


ID: 74002 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Leinstraat 43 (Brakel)
Alleenstaande arbeiderswoning van één bouwlaag en vijf traveeën met staltravee rechts onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Blind bovenlicht van voordeur onder omlijste gevelnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Hart.


ID: 73847 | Bouwkundig element

Burgerhuis en zoutbedrijf

Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.


ID: 73960 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nestor Debeckstraat 7 (Brakel)
Eclectisch getint burgerhuis met bouwjaar 1902 op gevelsteen in boogveld van centraal bovenvenster. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Beglaasde gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld boven de voordeur.


ID: 43733 | Bouwkundig element

Villa

Oudenaardsestraat 119 (Brakel)
Villa van twee bouwlagen met invloed van de art-decostijl, gedateerd 1933 onder het dakvenster. Eenvoudig bijgebouw links met Sint-Antoniusbeeldje in omlijste beglaasde gevelnis.


ID: 73973 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Reepstraat 23 (Brakel)
Boerenarbeidershuis met nok loodrecht op de straat en aansluitende schuur, stal en vroeger schrijnwerkersatelier; wellicht eind 19de-eeuwse aanpassing en uitbreiding van ouder huis; nog diverse jongere wijzigingen.


ID: 74045 | Bouwkundig element

Hof te Sieregem

Sieregem 1 (Brakel)
Voormalige kloosterhoeve van de abdij van Ename, reeds vermeld van in de 16de eeuw. Grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met ruim gekasseid binnenerf. U-vormig aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, vervangen in 1911.