Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

148 resultaten


ID: 54804 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Macariusgodshuis, klooster en boomkapel in linde

Molenstraat 35A (Laarne)
Dieper gelegen voormalig klooster met godshuis van 1878, voorafgegaan door een grote tuin aan de kant van de Molenstraat. Eclectische baksteenbouw op T-vormig grondplan van twee bouwlagen en vijftien traveeën breed op een plint van uitspringende baksteen. Voortuin met beeld van de Heilige Jozef met kind. Aan de zijkant van het gebouw staat een linde met boomkapelletje.


ID: 120393 | Bouwkundig element

Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon Hermanslaan, Nieuwe Walstraat, Onder de Linden, Oude God, Oude-Weerdstraat, Patersstraat, Schijfstraat, Sint Pieter, Walstraat (Lanaken)
De historische stadskern van Rekem getuigt van een zeer rijke geschiedenis van de stad, met onder andere het kasteel, stadsmuur en –poort, kerken, woningen, enzovoort.


ID: 1010 | Bouwkundig element

Godshuis Armenhuis

Patersstraat 11 (Lanaken)
Op deze plaats bevond zich vroeger het zogenaamde Armenhuis.


ID: 47672 | Bouwkundig element

Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


ID: 72960 | Bouwkundig element

Godshuis De Zevenslapers

Brouwersstraat 15, Pieter Coutereelstraat 76 (Leuven)
Voormalig Godshuis De Zevenslapers, een verblijf voor zeven ouderlingen en een kapelaan dat in 1439 gesticht werd door Johannes Keynoghe.


ID: 73606 | Bouwkundig element

Panden

Redingenstraat 1-3, 13-15 (Leuven)
Tot de basisbebouwing behorende panden, met mogelijk tot de 17de eeuw opklimmende kernen die in de loop van de 19de- en 20ste eeuw aangepast werden, en vermoedelijk deel uitmaakten van de zogenaamde godshuizen van Sint-Antonius.


ID: 42455 | Bouwkundig element

Hoekhuis Het Lieve Vrouwken

Schapenstraat 22 (Leuven)
Sterk verbouwd hoekhuis, dat deel uitmaakte van de zogenaamde Godshuizen van Sint-Antonius, een liefdadigheidsinstelling die in 1443 gesticht werd.


ID: 10176 | Bouwkundig element

Godshuizen

Begijnhofstraat 24 (Lier)
Twee godshuizen, heden samengevoegd tot één geheel. Geheel van bakstenen éénkamerhuisjes, U-vormig geschikt rondom een vierkante binnentuin met bloemenperkjes en Lourdesgrot.


ID: 10364 | Bouwkundig element

Sint-Jacobskapel

Grote Markt 60 (Lier)
Oost-west georiënteerde kapel op rechthoekige plattegrond, onder leien zadeldak, voorzien van dakruiter met opengewerkte klokkentoren onder leien spits.


ID: 10390 | Bouwkundig element

Godshuis Heilig Geesthuis

Heilige-Geeststraat 7 (Lier)
Eertijds zetel van de Lierse Heilige Geesttafel, een liefdadigheidsinstelling gesticht in de 13de eeuw door Eerwaarde Heer Francke, kanunnik van het Sint-Gummaruskapittel. Heden stadsarchief.