10 resultaten


ID: 29234 | Bouwkundig element

Ambtswoning van de Gouverneur

Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.


ID: 29329 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk Paleis

Heilige-Geeststraat 4 (Brugge)
Gebouwenblok ten noorden begrensd door huizen bij hoek Sint-Salvatorskerkhof, ten oosten door Heilige-Geeststraat, ten zuiden door Goezeputstraat en ten westen door de huizenrij in de Kleine Heilige-Geeststraat. Deels ommuurd, renaissancegetint complex bestaande uit hoofdgebouw met 16de-eeuwse kern, met in het verlengde van de noordvleugel aan tuinzijde, een 18de-eeuwse vleugel, telkens onder zadeldak (leien en Vlaamse pannen).


ID: 29454 | Bouwkundig element

Neogotisch administratiegebouw

Markt 1 (Brugge)
Neogotisch hoekpand naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1908 en opgetrokken in 1910-1914. Bijhorende conciërgerie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge) van 1925 met integratie van arduinen klokgevel van 1732 afkomstig van de Markt, zie Philipstockstraat nummer 2.


ID: 29710 | Bouwkundig element

Gouverneurswoning Hotel Ruzette met koetshuis

Sint-Maartensplein 3 (Brugge)
Vrijstaand herenhuis met ommuurde - nu geasfalteerde - tuin. Ommuring van 1912 getypeerd door pilasters met vaasbekroning, spiegels en opengewerkte balustrade.


ID: 24519 | Bouwkundig element

Gouverneurswoning

Bisdomplein 3 (Gent)
Voormalige woning van de gouverneur, daterend van 1899, naar ontwerp van architect Van Ysendyck gebouwd in neoclassicistische stijl met zekere Lodewijk-XV-reminiscenties, in combinatie met een bijgebouw. U-vormig ingeplant dubbelhuis met voorhof en hek, twee bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak (leien en pannen).


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Gandastraat zonder nummer, Spanjaardstraat 10 (Gent)
Sint-Baafsabdij, thans Museum voor Stenen Voorwerpen. Ten westen van de voormalige Gallo-Romeinse vicus "Ganda" of het Romeinse Castellum (zie archeologische opgravingen), aan de samenvloeiing van Leie en Schelde, zou de Heilige Amandus tussen 630 en 639 een Sint-Petruskerk en een religieuze gemeenschap gesticht hebben.


ID: 134587 | Landschappelijk element

Tuin van de gouverneursresidentie

Lombaardstraat 19 (Hasselt)
Beboomde stadstuin, nagenoeg 85 are groot en in meerdere fasen tot stand gekomen, als tuin bij de resi­dentie van de gou­ver­neur, een meermaals verbouwde en aangepaste constructie vertrekkend van een eind 18de-eeuws huis.


ID: 21998 | Bouwkundig element

Hotel van de gouverneur

Lombaardstraat 25 (Hasselt)
Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijftien traveeën en drie bouwlagen, met oude kern, in 1836 verbouwd naar ontwerp van architect L. Jaminé.


ID: 55747 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiuscollege

Grote Markt 13 (Menen)
Voormalig gouvernementsgebouw, in 1685 opgetrokken op last van Lodewijk XVI als residentie van de militaire gouverneur. In 1779 worden de gebouwen verkocht aan de familie Rembry-Vandaele. In 1834 worden ze verworven door het Sint-Aloysiuscollege dat in 1832 werd gesticht als tweede bisschoppelijk college van West-Vlaanderen.


ID: 27254 | Bouwkundig element

Burgerhuis Cambier

Markt 41 (Oudenaarde)
Voorheen "Huus van Clesseneere", naar de oudste bewoner Jan van Clesseneere in 1544, en voormalige "refugehuis van de priorij van Onze-Lieve-Vrouw ten Walle van Elsegem". Rechts vroeger uitziend op een smal steegje leidend naar de Schelde.