Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39 resultaten


ID: 302655 | Archeologisch geheel

Tumulus Bortombe

Zoutpoortstraat (Landen)
In het ‘Tombeveld’ ligt een Romeinse tumulus (tweede helft 2de eeuw-begin 3de eeuw) met een diameter van circa 20-25 meter begroeid met bomen.


ID: 135217 | Landschappelijk geheel

Muziekbos-Koekamerbos

Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.


ID: 305871 | Archeologisch geheel

Grafheuvelcomplex te Postel

Bergeyksedijk (Mol)
Op basis van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II en terreinonderzoek werd in deze zone een complex van grafheuvels uit de metaaltijden ontdekt. Dit grafheuvelcomplex is bodemkundig en topografisch zeer goed bewaard.


ID: 308858 | Archeologisch geheel

Celtic Field complex van Moorsberg

Weg naar Zwartberg (Oudsbergen)
Celtic Field complex, zichtbaar via verwerking van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen.


ID: 88697 | Archeologisch geheel

Vijf grafheuvels

Molhemstraat (Peer)
Vijf grafheuvels, waarvan de eerste drie, met Harpstedt-scherven en een soort steenbekisting, waarschijnlijk dateren deze uit de late bronstijd tot vroege ijzertijd, de vierde, met inhumatiegraf en ijzertijdurne, uit de middenbronstijd en de vijfde, met klopsteen, uit de ijzertijd (circa 600 voor Christus).


ID: 135351 | Landschappelijk geheel

Kasteeldorp Genoelselderen

Genoelselderen, Herderen, Membruggen, Millen (Riemst)
Genoelselderen is een straatdorpje in het brongebied van de Demer. De kasteelsite is onderdeel van een gaaf landschappelijk dorpsbeeld met onder meer ook de Sint-Martinuskerk met omliggende begraafplaats. Verder bevat de dorpskern nog enkele waardevolle boerderijen. Rond het kasteel ligt het park met oa. een geometrische tuin. Ten noorden van het kasteel staat de kasteelhoeve, één van de fraaiste vierkantshoeven van de regio. Tegenover het kasteel loopt een dreef naar een tumulus. Op de plateaugronden rondom de landelijke dorpskom primeert de openheid van de traditionele akkerbouw, afgewisseld met het Grootbos en enkele boomgaarden en houtkanten.


ID: 301168 | Landschappelijk geheel

Westelijke valleiflank van de Jeker

Avergat, Meerland, Muizenberg, Tiendenberg (Riemst)
Op de Jekerhellingen met hun steile en door droge dalen versneden helling wisselen akkers, een boomgaard, schaarse houtige begroeiingen en bloemenrijke graslanden elkaar af. In dit gebied komen talrijke mergelgroeven voor. Verschillende monumenten herdenken de gevechten van 10 mei 1940.


ID: 36893 | Archeologisch geheel

Tumulus

de la Brassinnestraat (Riemst)
Tumulus tussen de hoeve nummer 15 en 21.


ID: 308045 | Archeologisch / Landschappelijk element

Gentombe en omgeving

Tolstraat, Tongersesteenweg, de la Brassinnestraat (Riemst)
De Gentombe is een cirkelvormige grafheuvel uit de Midden-Romeinse tijd en ligt in een kleinschalig open landschap met weiland en hoogstamboomgaarden. Het uitzicht rondom wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een aantal monumentale hoeves die het straatbeeld bepalen. Van op de onverharde holle weg is er een open zicht op de boomgaarden en de tumulus. 


ID: 36877 | Archeologisch geheel

Tumulus

Kasteelstraat (Riemst)
Tumulus, gelegen in het veld, ten westen van het kasteel van Genoelselderen.