21 resultaten


ID: 373 | Bouwkundig element

Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Alfons De Cockstraat zonder nummer (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.


ID: 76806 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stefanus

Dorp zonder nummer (Asse)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in classicistische stijl, opgetrokken in de periode 1754-1758 op kosten van de abdij van Affligem. Tot op heden omgeven door een deels bewaard, ommuurd kerkhof.


ID: 41574 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Stationsstraat 50 (Bierbeek)
Halverwege de 19de eeuw werd de oude kerk afgebroken en vervangen door een neogotische; enkel de westtoren bleef bewaard. De nieuwe kerk werd ontworpen door de Leuvense architect Alexander Van Arenberg.


ID: 635 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursula

Eigenbilzerplein 3 (Bilzen)
Neogotische kruisbasiliek met kerkhof, gebouwd in 1908-1910 naar ontwerp van M. Christiaens, aansluitend bij een gotische toren (vier onderste geledingen) uit de 13de- 14de eeuw, na 1910 met twee geledingen verhoogd.


ID: 82344 | Bouwkundig element

Huis van de Heren van Gruuthuse

Dijver 17A-C (Brugge)
Voormalige patriciërswoning van de heren van Gruuthuse. Ze verwierven in de 14de eeuw het gruitrecht en hadden daardoor het monopolie op het verdelen van het gruit, een kruidenmengsel dat diende als basis voor het gruitbier. Thans Gruuthusemuseum, museum voor toegepaste kunst. Kern uit de 15de eeuw, in het vierde kwart van de 19de eeuw grondig gerestaureerd door architect L. Delacenserie (Brugge) en met vleugel aan Gruuthusestraat van het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 39060 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein La Motte

Lumbeekstraat 20 (Dilbeek)
U-vormig classicistisch kasteel van 1773 ontworpen door Laurent-Benoît Dewez, omringd door een watergracht en gelegen in een boomrijk park.


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 21678 | Bouwkundig element

Hulpkapel Heilig Kruis

Kruisstraat 8 (Gingelom)
Op een heuvel gelegen kerkje, binnen een ommuurd kerkhof met oude grafkruisen en grafsteen ingemetst in de kerkhofmuur. Georiënteerd zaalkerkje met éénbeukig schip uit de eerste helft van de 18de eeuw en driezijdig koor uit de 16de eeuw.


ID: 21795 | Bouwkundig element

Abdij Mariëndal

Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel dat een belangrijk element in het landschap vormt.


ID: 32144 | Bouwkundig element

Grafsteen

Bovelingenstraat zonder nummer (Heers)
Grafsteen van Jean Baptist de Borchgraeve d'Altena en Catharina de Woelmont met alliantiewapen en acht kwartieren.