Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

53 resultaten


ID: 130619 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grensboom

Molenstraat (Heuvelland), Kerkstraat (Ieper)
Opgaande Canadapopulier als vermoedelijke grensboom aangeplant op de rechteroever van de Kemmelbeek, tevens gemeentegrens tussen Kemmel en Dikkebus.


ID: 130635 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grens- en hoekboom

Zepestraat (Heuvelland)
Opgaande Canadapopulier als hoekboom en tevens als grensboom aangeplant op de vroegere linkeroever van de Douvebeek. De waterloop werd inmiddels zuidelijk rechtgetrokken.


ID: 130810 | Landschappelijk element

Lievehereboom en zomereik

Lievehereboomstraat, Vinckenroyestraat (Kortessem)
De lievehereboom, een zomereik (Quercus robur), is één van de oudste bomen van België (volgens de overlevering zou de boom geplant zijn omstreeks 800). Deze boom vormt een belangrijk baken in het omringende agrarische landschap.


ID: 300726 | Landschappelijk element

Oude knotlinde als grensboom

Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.


ID: 305227 | Landschappelijk element

Gekandelaarde populier als grens- en hoekboom

Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.


ID: 132693 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als parochiegrensboom

Broek, Leenstraat (Oosterzele)
Op de hoek van de Leenstraat met Broek staat een gekandelaarde linde die volgens het aldaar geplaatste infobord er de grens van de parochie markeerde.


ID: 302891 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grensboom bij kruispunt van wegen

Welden (Oudenaarde)
Bij de grens tussen Mater en Welden staat, langs de gewestweg (N46), een opgaande Marilandicapopulier. De grensboom staat bij de Sleegstraat en daar waar de straatnaam van de N46 verandert van Nederenamestraat naar Weldenstraat. De boom heeft een stamomtrek van 350 cm, is 32 meter hoog en heeft een kruindoormeter van 25 meter (gemeten 2016). Met dit volume is deze populier zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 130890 | Landschappelijk element

Sint-Hilariuslinde

Doorn (Oudenaarde)
Op de grens met Oudenaarde, Mullem en Huise, bij het kruispunt van de Doorn met Loweg en Sint-Hilariuslindestraat staat de Sint-Hilariuslinde. Het is een oude linde gelegen binnen het openbare domein van de beschermde kasseiweg "Doorn". De boom staat op een heuveltje en is ooit als opgaande boom aangeplant. De boom heeft een uitgebroken kruin en een zware stamcaviteit.


ID: 27817 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Olmstraat 4 (Oudenaarde)
Grote en opvallende hoeve van het semigesloten type met linde tegenover inrit boerenerf. Vrij authentiek bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf met boerenwoning van zeven traveeën ten zuidoosten. Jaartal 1807 op moerbalk in woonkamer. Haakse noordoost- en noordwestvleugel met paarden- en koestallen. Hoge dwarsschuur aan zuidwestelijke erfzijde uit vakwerkbouw; de bakstenen zijpuntgevels wellicht later toegevoegd. Ten zuiden, bakhuisje. Tegenover de erftoegang een bakstenen stal of bergplaats met opvallende zijpuntgevels.