86 resultaten


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek.


ID: 15891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 16 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Ten westen, weide afgezet met doornhaag waarin 18de-eeuwse (?) grenssteen voor dwarsschuur gelegen op de Franse grens. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1878 door middel van baksteenkoppen in linkerzijgevel.


ID: 10841 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 263

Antwerpsebaan zonder nummer (Antwerpen)
Grenspaal nummer 263, gelegen op de kruising met de Scheidreef.


ID: 301764 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 261

Scheidreef zonder nummer (Antwerpen)
Deze grenspaal uit 1843 met volgnummer 261 staat in het verlengde van de Kalmthoutsebaan, aan de Scheidreef en ter hoogte van de Asberg.


ID: 79292 | Bouwkundig element

Arduinen provinciegrenspaal aan de grens met Oost-Vlaanderen

Oudenaardsesteenweg zonder nummer (Avelgem)
Arduinen provinciegrenspaal van circa 1850 aan de grens met Oost-Vlaanderen. Schacht met banderol voorheen met provincienamen.


ID: 89259 | Bouwkundig element

Paalsteen in kalkzandsteen

Looweideweg zonder nummer (Beernem)
Paalsteen in kalkzandsteen op de hoek van de Loweidestraat (Oedelem) en de Lorreinendreef (Assebroek). Opgericht in 1748 wanneer de oude, in onbruik geraakte weg naar Sijsele terug berijdbaar wordt gemaakt.


ID: 89428 | Bouwkundig element

Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen

Overleiestraat zonder nummer (Beernem)
Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen. Vermoedelijk circa 1870 geplaatst op initiatief van het Oost-Vlaams provinciebestuur, dat langs alle grote wegen aan de provinciegrenzen soortgelijke grenspalen plaatste.


ID: 200499 | Bouwkundig element

Grenspaal Grote Paal

Oude Keerbergsebaan zonder nummer (Bonheiden)
18de-eeuwse grenspaal, gelegen in het zuidoosten van de gemeente, op de grens met Keerbergen.


ID: 301813 | Bouwkundig geheel

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 84408 | Bouwkundig element

Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug

Begijnhof zonder nummer (Brugge)
Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug, in 1297 vermeld als houten brug, ook nog bij Marcus Gerards; in 1692 vervangen door stenen brug zie huidig; smeedijzeren leuning van 1740 naar ontwerp van W. De Potter is versierd met druiventrossen en wijngaardranken (zie letterlijke interpretatie van "ten wijngaarden"). Drieledige boogbrug met gebruik van kalkzandsteen, 18de-eeuwse cartouches op de sluitstenen met opschrift "ANNO" en "1776". Vóór de brug : arduinen grenspaal.