Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

232 resultaten


ID: 127179 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.


ID: 299 | Bouwkundig element

Beluik Ingang Borreman

Windmolenstraat (naast nr. 17) (Aalst)
Beluik met socio-historische waarde daterend van 1850.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.


ID: 11481 | Bouwkundig element

Oude schandpaal met pomp

Bredabaan (Antwerpen)
Oude schandpaal met pomp van 1720, opgericht op oude bornput ten westen van de kerk door steenhouwer N. Savori. In 1840 bekroond met een Sint-Bartholomeusbeeld.


ID: 11107 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis Sint-Jozef

Cogels-Osylei 68 (Antwerpen)
Het neogotische burgerhuis van 1903 werd volgens de literatuur ontworpen door architect Edw. Van Not.


ID: 305088 | Bouwkundig element

Grapheusstraat

Grapheusstraat 3-17, 18-53, 55-85 (Antwerpen)
De Grapheusstraat verbindt over een strak noordwest-zuidoost tracé het Cogelsplein met de Parkweg die het Provinciaal Domein Rivierenhof doorsnijdt. De straat ligt op de oude oostelijke oeverwal van de Schijn en behoort tot de oudste straten van Deurne-Dorp. Tussen de bescheiden rijwoningen, die sterk variëren in bouwperiode en stijl, zijn enkele houten servitudewoningen bewaard.


ID: 4982 | Bouwkundig element

Jongenspatronaat Sint-Antoniusparochie

Grote Kauwenberg 18 (Antwerpen)
Jongenspatronaat van de Sint-Antoniusparochie. Gebouw in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van notaris Joseph Lombaerts, naar een ontwerp door de architect Jos. Goeyvaerts uit 1913, voltooid in 1916. De nieuwbouw sloot aan bij een bestaande lagere school van de parochie op het links aanpalende en achterliggende perceel. Gesloopt in 1982 voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).


ID: 4999 | Bouwkundig element

Den Hert

Hoornstraat 13 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Hoornstraat, Lansstraat en Jozef de Hasquestraat, daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd in 1929 in opdracht van de heer H. Bisschops gerestaureerd door de aannemer Joseph Smits. Daarbij werden de gevels gedecapeerd en hersteld, de bovenste treden en het topstuk van de trapgevel gereconstrueerd.


ID: 5235 | Bouwkundig element

Meergezinswoning met Sint-Rochusbeeld

Kloosterstraat 161 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Willem Lepelstraat, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1913. Het programma omvatte van bij oorsprong een café op de begane grond en huurkwartieren op de bovenverdiepingen.


ID: 5350 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasgodshuis

Lange Nieuwstraat 3, Sint-Nicolaasplaats 1-10 (Antwerpen)
Godshuis van het meerseniersambacht, gesticht in 1422 in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen. Traditioneel gebouwencomplex met gotische kapel in 1423 toegewijd aan Sint-Niklaas. Ingrijpend gerestaureerd onder leiding van architect Fritz Van Averbeke in 1958-1968.