Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

232 resultaten


ID: 73193 | Bouwkundig element

Melkerij Heilige Harlindis en Relindis

Venlosesteenweg 115 (Kinrooi)
De voormalige stoommelkerij werd opgericht in 1913. In 1914 werd hier een gebouw opgericht, dat verscheidene malen verbouwd en vergroot werd. In zijn huidige vorm daterend uit het interbellum.


ID: 91342 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


ID: 32457 | Bouwkundig element

Sint-Landoaldus- en Lambertusbron

Bronstraat (Kortessem)
Op de hardstenen rand van een waterput: dito rondboognis, met driehoekig fronton en bekronend kruis, in 1894 opgetrokken naar ontwerp van de Tongerse kunstenaar Warzee.


ID: 59389 | Bouwkundig element

Broeltorens

Broelkaai (Kortrijk)
Twee imposante torens, gelegen ten noordoosten van de stad, en die oorspronkelijk deel uitmaakten van de middeleeuwse versterkingen, die vanaf 1353 uitgebouwd werden. De twee torens, worden met elkaar verbonden door de Broelbrug of Hoge Brug die wederopgebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 59401 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Brugsestraat 34, 34A (Kortrijk)
Winkel-woonhuis. Voormalig magazijn volgens bouwplan in 1898 verbouwd tot woning. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw getypeerd door licht vooruitspringende brede venstertravee oplopend in een versneden puntgevel. Rechtertravee gemarkeerd door muurnis met Sint-Rochusbeeld. Aangepaste begane grond zie bepleistering en muuropeningen.


ID: 60544 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Brasseye

Grotestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve, tevens één van de belangrijkste hoeves van Bellegem, zogenaamd "Goed te Brasseye", ook "Groot Hof" genoemd. Gesloten hoeve met vierkante opstelling. De 18de-eeuwse gebouwen staan opgesteld rond een deels onverhard, deels gebetonneerd en gekasseid binnenerf.


ID: 60929 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)
Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune.


ID: 60934 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markekerkstraat 47 (Kortrijk)
Dubbelhuis uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters met eenvoudig kapiteel van simili-natuursteen en verbonden door geprofileerde lijst. Getoogde vensters met spiegelboogvormige borstwering. Inspringend portaal met erboven Heilig Hartbeeld.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 61032 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Rollegemplaats 14 (Kortrijk)
Voormalige noodkerk van 1905. Van 1929-1940 en van 1956-1982 gebruikt als parochiale bibliotheek. Pand van vijftien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Lijstgevel geritmeerd door deurrisalieten bekroond met trapgeveltje, rondboogfries onder kroonlijst.