Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

232 resultaten


ID: 46865 | Bouwkundig element

Sint-Luciakapel

Molenstraat (Rijkevorsel)
Kapel, gebouwd in 1823, gelegen op ommuurd plantsoentje met drie grote lindebomen.


ID: 85747 | Bouwkundig element

Neogotische stadswoning van 1903

Kattenstraat 51, 55 (Roeselare)
Neogotisch pand van 1903 (zie jaarstenen in de top); twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema; twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 23326 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
Dit aan de straat gelegen georiënteerd bedehuis, is de eerste kerk die gewijd werd aan deze Vlaamse Heilige. Kerk van 1922, aansluitend bij de regionale baksteengotiek, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke, ter vervanging van de in 1918 verwoeste kerk met neoclassicistische inslag van 1865-1866. Ommegang van acht statiën; in de muur ingewerkte zandstenen reliëfs met taferelen uit het leven van Sint-Godelieve.


ID: 42702 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Pastorijstraat 6 (Rotselaar)
Ommuurde 17de-eeuwse pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl met inrijpoort met jaartal 1644 en pastorietuin van 57 are; pastorietuin in 1912 heraangelegd en uitgerust met een Lourdesgrot.


ID: 14063 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Vorselaar

Kardinaal Cardijnstraat 35, Kloosterstraat 1 (Rumst)
Klooster met aanpalende kapel ten oosten en voormalige klaslokalen ten westen en ten zuiden, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 40614 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudishoeve

Sint-Gertrudis 1 (Sint-Genesius-Rode)
Gesloten hoeve, boerenwonig met stallen en schuur uit 1844, uitbreiding van Jean-Pierre Cluysenaar in 1864 met een stokerij, stalvleugel en poortgebouw met heiligennis en duifhuis gevat in omheiningsmuur.


ID: 15626 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

Markt 21A-B (Temse)
Burgerhuis in de hoek van het plein gebouwd. Bakstenen gebouw van 1912 naar ontwerp van architect H. Buytaert-Reynaert, gedeeltelijk met opengewerkte trapgevel.


ID: 87105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
Sint-Bavokerk, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Materiaalgebruik typisch voor neogotiek/ neobarok: rode baksteenbouw met Euvillesteen voor onder meer omlijstingen deur- en vensteropeningen, frontons, pilasters, lijstwerk, ornamenten, torenhelm.


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


ID: 86769 | Bouwkundig element

Stanislaspoort

Markt 1 (Tielt)
Opgericht ter herinnering aan de Poolse soldaten en aan de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder impuls van burgemeester Baert wordt op 11 november 1948 de Stanislaspoort opgericht ter ere van en zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Ruim poortgebouw met korfboogvormige doorgang in witstenen geblokte omlijsting, met dito ribgewelven op gepolychromeerde consoles waarop onder meer het Belgisch wapenschild, de Poolse adelaar en kenteken van het Geheime Leger. Nis boven poort onder driehoekig fronton met gestrekte uiteinden, waarin (gerestaureerd) verguld beeld van Sint-Stanislaw, de patroonheilige van Polen, door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren die zich hiervoor heeft laten inspireren door een brandvenster uit een Dominicanenklooster in Krakau.